Tinerii cer la angajare un salariu de minim 380 de euro

Data publicarii: 21-02-2008 | HR/Cariere

Pretentiile salariale ale celor mai multi tineri angajati au crescut in 2007. Salariul minim cerut la angajare pe un post unde nu se cere experienta a ajuns la 380 euro. Diferenta dintre salariul asteptat si cel real este insa mare pentru toate categoriile de experienta. Tinerii castiga in medie cu 200 de euro mai putin decat si-ar dori.

Salariul ramane si principalul motiv de nemultumire la locul de munca, iar pe locul al 2-lea este lipsa perspectivei de evolutie profesionala. Datele sunt cuprinse intr-un studiu realizat de Daedalus Consulting si Catalyst pe aproape 1.000 de tineri intre 19 si 28 de ani, studenti sau absolventi de invatamant superior.

Studiul releva ca din ce in ce mai multi tineri lucreaza in domeniul pe care l-au studiat in facultate: 61% anul trecut, fata de 51% in 2006. De asemenea, in ochii tinerilor a crescut importanta pentru domeniul in care activeaza a pregatirii teoretice dar si practice din facultate.

Conditiile cele mai importante la angajare, in afara salariului, sunt ca angajatorului sa-i pese de angajati, iar atmosfera de lucru sa fie placuta. Tinerii se asteapta de asemenea ca angajatorul sa ofere posibilitati de perfectionare prin cursuri.

In ceea ce priveste salariul, tinerii din Bucuresti sunt cel mai bine platiti, cu aproape o treime mai mult decat cei din provincie.

Cei cu un an experienta au castigat anul trecut, in medie, 344 de euro si si-ar dori 530. Iar salariatii cu o vechime de trei ani care castiga 485 de euro ar dori un salariu de 664.

Cea mai mare diferenta intre salariul real si asteptari se regaseste in cazul celor care lucreaza de peste 4 ani. In aceasta categorie salariul real este de 590 de euro, dar asteptarile sunt de aproximativ 900 de euro.

Studiul mai arata ca 8 persoane din 10 parasesc locul de munca atunci cand primesc oferte de angajare din partea unei alte companii si 5 din 10 pleaca atunci cand li se ofera un salariu mai mare.

Fata de 2006, tinerii au mai multa incredere in sansele lor de a se realiza profesional in Romania fata de strainatate. De asemenea, a crescut si perceptia ca o pregatire teoretica solida primeaza experientei practice.

Antena 3