Scoaterea terenului din circuitul agricol - un business convenabil
Data publicarii: 21-02-2008 | ImobiliareNecesitatea de a dezvolta tot mai multe proiecte imobiliare si dorinta de a maximiza profiturile au condus la o intensificare a tranzactiilor cu terenuri ce se afla inca in circuitul agricol, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. "Indiferent de natural lor, intravilan sau extravilan aceste suprafete se vand cu preturi inferioare celor ce au fost deja scoase din circuitul agricol.
Diferenta de pret intre un teren ce se afla in circuitul agricol si unul scos din circuit este de 10% - 30%, dar in unele cazuri poate depasi si 40%, in functie de pozitia pe care o are respectiva suprafata. De exemplu, in Fundulea pretul de vanzare pentru un teren intravilan agricol este de 10 - 15 euro/mp, iar pentru o suprafata intravilana neagricola ajunge pana al 50 euro/mp", sustine Dorian Petrescu, reprezentant department terenuri in cadrul companiei imobiliare EuroMetropola.
In ceea ce priveste cele doua tipuri de terenuri se poate spune ca terenurile intravilane agricole raman in topul preferintelor developerilor, chiar daca achizitionarea unui teren extravilan agricol este mult mai profitabila, "Un important segment al dezvoltatorilor este mult mai interesat de terenul intravilan agricol, din cauza procedurii lente pe care o presupune schimbarea statutului din extravilan in intravilan.
In primul rand o persoana care doreste sa intre in posesia un teren extravilan trebuie sa se intereseze daca aceasta suprafata va fi trecuta in intravilan de catre primarie prin modificarea Planului Urbanistic General, sau daca este necesar sa recurga dezvoltatorul la intocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, ceea ce implica timp si costuri mai mari", considera consultantul EuroMetropola.
Totodata, specialistul agentiei imobiliare afirma: "10% dintre investitori isi arata interesul pentru terenurile extravilane agricole si 90% pentru cele intravilane agricole. In ceea ce priveste terenurile intravilane, putem spune ca doar 30% dintre dezvoltatori isi exprima dorinta de a achizitiona un teren scos din circuitul agricol, restul de 70% fiind dispusi sa cumpere terenurile intravilane agricole".
Pentru a scoate terenul din circuitul agricol sunt necesare o serie de acte si avize. "In primul rand, este nevoie de completarea unui formular pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, de catre proprietarul respectivei parcele, urmat de depunerea certificatului de urbanism pentru scoaterea din circuitul agricol insotit de planul parcelar si extrasul de carte funciara, precum si copia actului de proprietate. Pe langa acestea, mai sunt necesare copii dupa documentatia cadastrala", sustine reprezentantul EuroMetropola.
Pentru acest demers se aplica taxe si tarife diferentiale, in functie de suprafata tranzactionata si zona in care este pozitionat terenul. Cand parcela depaseste 100 ha, pentru trecerea in intravilan este nevoie si de o hotarare guvernamentala. "Totusi, sumele modice necesare pentru achitarea taxelor si suprafetele insemnate destinate dezvoltarii proiectelor rezidentiale, parcurilor de logistica si office buildingurilor ii determina pe marii investitori sa devina din ce in mai interesati de terenurile agricole, indiferent de natura lor, extravilane sau intravilane", a mai spus consultantul EuroMetropola.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri