Companiile romanesti nu stiu sa fenteze cursul valutar

Data publicarii: Astazi, 29-02-2008 | Afaceri

Hedging-ul, operaţiunea care i pune la adăpost pe importatori şi exportatori de posibilele pierderi cauzate de deprecierea, respectiv aprecierea leului, are foarte puţini adepţi pe piaţa romnească, noteza Adevarul. Deşi specialiştii susţin că nu presupune costuri ridicate, companiile romneşti ezită adesea să apeleze la această practică. Fie nu cunosc operaţiunea n sine, fie şi asumă riscul valutar, n speranţa unui posibil cştig.

n opinia lui Darius Cipariu, director adjunct la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS), hedging-ul nu se bucură de un real succes pe piaţa romnească din cauza numărului mic al celor dispuşi să intermedieze astfel de operaţiuni. "Problema principală este căutarea contrapartidei. Cel mai adesea, băncile sunt cele care intermediază hedging-ul", subliniază Cipariu. Specialiştii spun că lipsa de informare, şi nu costurile, reprezintă factorul care i mpiedică pe romni să apeleze la hedging.

n plus, ne confruntăm şi cu o lipsă de educaţie din partea companiilor expuse la riscul valutar. "Cel puţin n cazul operaţiunilor de hedging de la Bursa din Sibiu costurile sunt ct se poate de accesibile", spune Cipariu. De exemplu, pentru un contract de 1.000 de euro, suma mobilizată este de 120 RON, iar comisionul perceput este de 1 leu pentru fiecare contract de 1.000 de euro.

Hedging n euro doar pnă n 2012-2014

La rndul său, Cristian Prvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romnia (AOAR), consideră că lipsa personalului pregătit ngreunează accesul la hedging. "Nu doar firmele mari din Romnia derulează operaţiuni de import-export. Dacă pentru o companie este mult mai uşor să angajeze personalul bine calificat, cunoscător al hedging-ului, situaţia este diferită n cazul companiilor mici", spune Prvan. n plus, dacă estimează că vor nregistra pierderi din tranzacţie, companiile sunt adesea dispuse să-şi asume singure riscul valutar, considernd că şi vor putea asigura eficient managementul de risc.

Preşdintele AOAR susţine că operaţiunile de hedging de pe piaţa romnească au evoluat n ultimii ani. Dacă acum cţiva ani hedging-ul se aplica doar pentru contractele scadente la trei luni, n prezent, perioada a fost extinsă la un an. "Totuşi, trebuie să recunoaştem că nici băncile nu au fost ntotdeauna interesate să vină cu oferte tentante. nainte, cnd rata inflaţiei era mai mare, hedging-ul nu se făcea pe mai mult de trei luni", spune Prvan.

Avnd n vedere că 70% din comerţul exterior al Romniei este realizat n relaţie cu ţările din Uniunea Europeană, companiile romneşti vor putea apela la hedging-ul n euro doar pnă la data adoptării monedei unice. Adică pnă n 2012-2014. n ceea ce priveşte hedging-ul n dolari, acesta se practică ntr-o proporţie nesemnificativă.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: