Repartitoarele nu reduc factura

Data publicarii: 05-03-2008 | Diverse

Instalatorii de repartitoare recunosc ca economia mare de caldura se traduce doar intr-o reducere moderata a facturii, noteaza Cotidianul. Luarea in calcul a tuturor variabilelor in cazul contorizarii caldurii cu repartitoare face ca o mare parte din factura sa fie constanta indiferent daca proprietarii incearca sa faca economie, spun firmele care se ocupa de montarea repartitoarelor. Instalatorii afirma ca acest sistem este mai eficient daca cei care il folosesc aplica principiul "consum economic" si daca au reabilitate termic locuintele.

"Resursele de energie termica si financiare trebuie utilizate rational, lucru posibil prin gestionarea eficienta a consumului individual. Reducerea temperaturii cu un grad Celsius inseamna reducerea cu 6% a consumului de energie termica", a declarat Marius Leucutia, presedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor. Potrivit acestuia, cei care cred ca, daca vor inchide caloriferele de tot, nu vor plati nimic se insala. "Cei care inchid caloriferul de tot se asteapta sa nu mai plateasca nimic. Este o economie prost inteleasa, pe motiv ca aproximativ 25-30% din factura de caldura totala a blocului reprezinta cheltuieli comune. Plata acestora se imparte pe fiecare apartament, in functie de suprafata", a explicat Marius Lecutia.

Reprezentantii primariilor sustin ca majoritatea administratorilor impart in acest mod doar maximum 10% din cheltuielile comune, restul fiind imputate dupa placul administratorului doar citorva locatari. Aceste cheltuieli reprezinta consumul de energie termica de pe casa scarilor, uscatorii, coloanele instalatiei de incalzire si transferul termic intre apartamente.

De asemenea, cei care nu au reabilitatat termic blocul platesc mai mult, chiar daca reduc robinetul caloriferului. "Normal, blocurile trebuiau reabilitate termic si abia apoi montate repartitoare. Pe motiv ca intr-un apartament nereabilitat temperatura nu va depasi 20-22 de grade Celsius chiar daca ai tine la maxim repartitoarele", a declarat Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Reabilitarea termica a unui apartament il costa pe proprietar 3.000 de euro.

Integral in Cotidianul