Romania este vizata de marii producatori de componente electronice
Data publicarii: 10-03-2008 | AfaceriRomania este urmatoarea tinta importanta pentru companiile producatoare de componente electronice, potrivit unui studiu efecuat recent in Europa Centrala si de Est de firma de cercetare Technology Forecasters Inc.
Potrivit studiului efectuat de Technology Forecasters, Romania are cele mai scazute costuri de productie dintre tarile membre ale Uniunii Europene (UE).
Un muncitor calificat din Romania castiga aproximativ 5.000 de dolari pe an in 2005, fata de 30.000 dolari cat castiga un muncitor din Germania, tara ce inregistreaza cele mai ridicate costuri de productie din UE, se arata in raport.
Romania s-a clasat pe locul doi in topul tarilor preferate pentru cele mai scazute costuri de productie din Europa de Est, dupa Ucraina.
Companii precum Flextronics, Celestica, Elcoteq si Benchmark sunt prezente deja pe piata din Romania.
"Nu investesti pe piata din Romania pentru ca este mult mai bine decat in Polonia. Trebuie sa privesti lucrurile din prisma consumatorilor", declara Carsten Barth, directorul de marketing si comunicare al Elcoteq, companie prezenta pe piata romaneasca la Arad.
Potrivit Technology Forecasters, lipsa de personal calificat din Romania duce la o majorare a salariilor. Ingrijorarile cu privire la coruptie si protejarea proprietatii intelectuale continua, iar infrastructura nu este consolidata, fiind mai buna in partea de vest a tarii decat in cea de est.
Marius Stefanescu, in varsta de 34 ani, are cetatenie romano-americana si s-a intors in Romania pentru a stabili o afacere in Timisoara. El considera ca "exista intotdeauna si o parte mai putin pozitiva legata de costurile de productie scazute", facand referire la mentalitatea epocii sovietice inca prezenta in randul populatiei de peste 40 de ani.
"Un inginer ar fi fost platit mai mult si ar fi fost respectat mai mult in trecut in comparatie cu un muncitor, insa atunci nu exista initiativa pentru dezvoltarea profesionala. Multi munictori in varsta sunt in prezent demoralizati. Acestia nu realizeaza ca schimbarea trebuie sa vina din interiorul lor", spune Stefanescu.
Cultura mediului de afaceri din Romania este bazata mult mai mult pe relatii personale decat cea din Statele Unite, considera Stefanescu.
Mai multe companii de electronice din Romania au reusit sa depaseasca perioada comunista, adaptandu-se la sistemul capitalist, insa sunt foarte greu de localizat, spune Stefanescu. "Acestea nu acorda importanta internetului sau serviciilor de email. Totul se reduce la a cunoaste pe cineva care cunoaste la randul lui pe altcineva", remarca el.
Cea mai mare problema legata de relocarea productiei in Romania, in special din Europa de Vest, va fi reprezentata de imaginea negativa cu care vor fi etichetate companiile.
Nokia si-a mutat recent productia de la o fabrica din orasul german Bochum in orasul Cluj din Romania. Sindicatele din Germania si anumiti lideri guvernamentali au cerut boicotarea la nivel national a produselor Nokia, catalogand decizia companie drept "capitalism de caravana". Acestia au cerut Uniunii Europene sa interzica acordul Nokia cu Romania.
"Dupa parerea mea, acest lucru ar putea doar sa intarzie acordul, nu sa il si anuleze. Nokia a investit deja prea mult, iar dezvoltarea zonei rurale din Romania este clar un interes major pentru UE", a precizat Stefanescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Birourile viitorului: colaborare, energie și atragerea talentelor, cu un grad de ocupare ideal intre 50% și 85%
- Schneider Electric a încheiat primul trimestru cu realizări importante în materie de sustenabilitate
- Leul se prăbușește pentru a treia zi consecutiv: Euro atinge un nou maxim istoric de 5.1222 lei.
- Opinie Deloitte: Reglementarile se schimba, provocarile de business raman. Sustenabilitatea, dincolo de obligatiile de raportare, ca solutie de crestere pe termen lung
- Sales Partner, startup de digitalizare a operațiunilor dealerilor auto, vizează o finanțare de un milion de euro pentru extindere în Europa și dezvoltarea tehnologiei
- Studiu EY: Creșterea cererii de energie din partea companiilor creează noi provocări, dar și o mare oportunitate pentru furnizori
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini