Dam pe bautura mai mult decat pe mancare

Data publicarii: 20-03-2008 | Economie

In cheltuielile romanilor, ponderea bauturilor alcoolice si racoritoare a devansat-o pentru prima oara, anul trecut, pe cea a produselor alimentare, noteaza Evenimentul Zilei. Din sumele alocate bauturilor, 40% se duc spre cele alcoolice, iar 60% spre racoritoare. In frunte se afla berea si sucurile acidulate. Cheltuielile cu bautura au reprezentat anul trecut aproape jumatate din cosul zilnic de consum al romanilor.

Conform unui studiu al companiei de cercetare MEMRB, romanii si-au cheltuit banii astfel:

  • 44,5% pe bauturi
  • 41% pe mancare
  • 14% pe produse de ingrijire personala si a casei.

Vanzarile de whisky au fost dinamizate de reducerea pretului cu 40% dupa integrarea in Uniunea Europeana. Efectul a fost alocarea de catre romani a unor sume mai mari pentru acest produs, devenit mult mai accesibil.

Berea s-a scumpit anul trecut cu peste 10%, insa acest lucru nu a determinat scaderea vanzarilor, ba dimpotriva.

Romanii cheltuiesc mai mult pe bautura decat pe mancare, intrucat se orienteaza spre produse mai scumpe, precum whisky si sampanie, rezulta dintr-un studiu al companiei de cercetare MEMRB.

Cheltuielile cu bautura au reprezentat anul trecut aproape jumatate - 44,5% - din bugetul rezervat pentru bunurile de larg consum, mancarea - putin peste 41%, iar produsele de ingrijire personala si a casei - 14%.

In 2006, mancarea detinea o pondere mai mare decat bautura in cosul zilnic de consum al romanilor, insa in 2007 balanta s-a inversat.

Bem produse mai scumpe

Vanzarile de bauturi au crescut anul precedent cu 14% in volum si 24% in valoare. "Cresterea in volum ne arata ca romanii cumpara mai multa bautura. Cresterea mai mare pe valoare se poate explica prin doua scenarii - fie cresterea preturilor, fie cresterea in volum a categoriilor mai scumpe intr-o mai mare masura", explica realizatorii cercetarii.

De asemenea, a crescut ponderea cheltuielilor cu bauturile alcoolice in cosul zilnic de consum al romanilor. Daca, in urma cu doi ani, mai putin de 40% din bugetul destinat bauturilor revenea celor alcoolice, anul trecut ponderea acestor produse a crescut la 41,7%.

Integrarea a ieftinit whisky-ul

Berea si sucurile carbonatate au fost anul trecut cele mai achizitionate produse din categoria bauturilor. "Vedetele" vanzarilor de bauturi au fost insa ice tea-ul (ceai preparat) si whisky-ul, care au inregistrat cele mai ridicate rate de crestere.

"Eliminarea taxelor vamale a dus la scaderea pretului pentru whisky cu 40%, de unde si cresterea cererii pentru acest produs", ne-a declarat Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard Romania, importatorul marcilor Chivas, 100 Pipers si Ballantine's.

Cererea pentru whisky a crescut in ultimul an cu 142%, cu toate ca produsul reprezinta inca mai putin de unu la suta din vanzarile de bauturi de pe piata romaneasca. Intrarea in Uniunea Europeana a ieftinit si sampania din import, ceea ce a determinat cresterea cu peste 50% a vanzarilor pentru acest produs.

Racoritoare de la alimentara

Jumatate din vanzarile de bauturi sunt realizate in magazinele alimentare, potrivit studiului realizat de MEMRB. Pe de alta parte, chioscurile cunosc cel mai puternic declin in preferintele clientilor: ponderea acestora a scazut de la 12,9% in urma cu doi ani, la 9,8% anul trecut.

Integral in Evenimentul Zilei