Noua generatie de contabili a facut scoala degeaba

Data publicarii: 01-04-2008 | HR/Cariere

Studentii la contabilitate nu au cunostinte de baza solide si nici nu sint interesati de practica, noteaza Cotidianul. Actualii studenti care isi propun sa devina contabili sau auditori nu sint pregatiti sa faca fata cerintelor pietei, astfel ca banii cheltuiti de facultati "nu au acoperire", a spus Pavel Nastase, prorector al Academiei de Studii Economice (ASE). Acesta a precizat in cadrul unei dezbateri despre profesionalizarea si retinerea contabililor romani, organizata de Asociatia Internationala a Contabililor Autorizati si Expertilor Contabili (ACCA) ca "studentii din noua generatie nu mai vin cu un bagaj de cunostinte din liceu la fel de bun, cum e cazul notiunilor de matematica, si noi trebuie sa ne structuram altfel cursurile".

Si Laura Perrin, director pe Learning & Development la KPMG, una dintre companiile mari de consultanta din Big Four, a atras atentia asupra noilor generatii de tineri, numita "generatia De ce?", care sint mai greu de retinut si de dezvoltat intr-o companie, spre deosebire de cei care au acum in jur de 40 de ani, din generatia "baby boom".

"O sa citez pe unul dintre partenerii nostri, care vorbea despre diferenta mare dintre cele doua generatii care sint acum pe piata. Cei din generatia "baby-boom", pe care o aseamana ciinelui, spun despre omul care ii pregateste, care ii ajuta sa se dezvolte, care are grija de ei ca "trebuie sa fie Dumnezeu", in timp ce tinerii din generatia «De ce?», asociata cu pisica, spun ca ei trebuie sa fie Dumnezeu, de vreme ce primesc o asemenea tratatie", a spus Perrin.

Prorectorul de la ASE a mai atras atentia si asupra lipsei implicarii active a studentilor. "Din ce in ce mai multi dintre tinerii care studiaza contabilitate nu merg sa faca practica in companii, ca sa poata sa obtina si experienta practica, asa ca ei nu pot sa raspunda cerintelor pietei. Oricum, 30% dintre cei inscrisi in primul an se pierdeau pina la finalul facultatii, pentru ca nu toti sint la fel de motivati", a explicat prorectorul. El a adaugat ca, desi facultatea investeste sume mari de bani in pregatirea studentilor, "cursurile nu au de fapt acoperire pe piata muncii".

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: