Cand bogatii se cearta, saracii fac foamea

Data publicarii: 04-04-2008 | International

Seful Bancii Mondiale crede ca tarile lumii trebuie sa coopereze pentru a stopa cresterea preturilor la alimente, noteaza Evenimentul Zilei. Pentru a nu sugruma tarile sarace, cele bogate ar trebui sa ajunga la un compromis privind subventionarea propriilor fermieri.

Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a facut un apel miercuri la toate statele lumii sa ia masuri pentru a stopa cresterea preturilor la alimente, situatie care genereaza foamete si malnutritie in multe zone de pe glob, relateaza agentia Reuters.

Problemele climatice, cererea uriasa de alimente pe pietele aflate in plina dezvoltare, dar si neintelegerile dintre statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), la care se adauga criza financiara mondiala, au dezechilibrat industria alimentara, unde preturile sunt din ce in ce mai mari. Luna trecuta pretul la orez a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, iar cel al graului a atins maximul ultimilor 25 de ani.

"Avem nevoie de o noua intelegere in politica alimentara globala", a spus Zoellick. "Aceasta noua intelegere nu trebuie sa se concentreze numai pe foamete sau pe accesul la hrana, ci si pe alte probleme grave precum cele energetice, schimbarea climei, investitii, marginalizarea femeii sau a unor categorii sociale in unele locuri, dar si pe stabilitatea economica", a adaugat el.

Mai mult, Robert Zoellick a facut un apel la tarile membre ONU sa-i puna organizatiei la dispozitie cele 500 de milioane de dolari necesare pentru ca programul mondial de ajutorare a saracilor sa nu intre in impas. BM a anuntat deja ca va majora creditele acordate agricultorilor africani de la 450 de milioane de dolari la 800 de milioane de dolari pe an.

Taiati din subventii!

Fermierii din tarile sarace sau aflate in curs de dezvoltare nu pot exporta propriile produse pentru ca nu pot concura cu producatorii agricoli din tarile bogate, subventionati si incurajati de stat. Zoellick spune ca este necesara reducerea tuturor formele de subventionare a agriculturilor, in fiecare stat. In acest sens, OMC a organizat, inca din 2001, o conferinta la Doha, Qatar.

Intalnirea a vizat adoptarea unui acord care sa liberalizeze comertul mondial. Negocierile, purtate pe doua fronturi, unul compus de tarile vestice si altul din tarile aflate in curs de dezvoltare, au esuat, ele purtandu-se si astazi, dupa sapte ani. Nu s-a ajuns la o intelegere din cauza unui pachet de conditii impuse de SUA, cel mai mare exportator de produse agricole din lume.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: