FMI estimeaza costurile crizei financiare la 945 miliarde dolari
Data publicarii: 09-04-2008 | InternationalFondul Monetar International a estimat, luni, costurile crizei actuale a sistemului financial mondial la 945 miliarde dolari, din care 565 miliarde dolari sunt rezultatul expunerilor bancare la criza creditelor imobiliare cu grad ridicat de risc, relateaza AFP.
"Criza a depasit granitele pietei americane a creditelor cu grad ridicat de risc si a atins efectiv principalele piete imobiliare, creditul de consum si imprumuturile pentru companii", se mentioneaza in raportul semestrial asupra stabilitatii financiare mondiale al FMI.
Este pentru prima data cand FMI publica o estimare oficiala a pierderilor globale ale bancilor si ale altor institutii financiare, generate de acesta criza aparuta in Statele Unite.
La mijlocul lunii februarie, presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a estimat la 400 miliarde dolari pierderile legate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA.
Aceasta estimare a fost reactualizata marti la valoarea de 565 miliarde dolari, potrivit unor surse din cadrul FMI.
Diferenta pana la 945 miliarde dolari include "alte categorii de imprumuturi si titluri emise in Statele Unite si care au legatura cu sectorul imobiliar comercial si cu creditele de consum si pentru companii", se mai arata in raportul neobisnuit de exact si sever al FMI.
FMI si Banca Mondiala vor avea reuniunile de primavara pe 12 si 13 aprilie la Washington.
In cadrul ultimei intalniri, care a avut loc in octombrie, FMI a fost criticat de mai multe state emergente, care i-au reprosat ca nu a anticipat criza creditelor, iscata intr-o tara bogata, si ca a tratat prea usor efectele acesteia.
"Fondul Monetar International nu a avut de spus nimic constructiv asupra acestei crize si s-a comportat extrem de prudent in privinta recomandarilor, prudenta justificata de caracterul inedit al problemelor", a apreciat ministrul de finante brazilian, Guido Mantenga.
La mijlocul lui decembrie, noul director general al institutiei, Dominique Strauss-Kahn, a anuntat reanalizarea acestui subiect.
"Evenimentele recente de pe piata creditelor din statele dezvoltate arata ca stabilitatea financiara nationala si internationala nu trebuie considerata ca fiind garantata", explica FMI intr-un nou program de lucru, a carui scadenta corespunde cu data reuniunii de primavara.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri