Actuala politica a Bancii Centrale Europene contribuie la stabilitatea preturilor
Data publicarii: 11-04-2008 | Finante-BanciPolitica monetara actuala a Bancii Centrale Europene (BCE) va contribui la mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, in contextul in care se accentueaza riscurile inflationiste si tensiunile de pe pietele financiare, a spus joi presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.
Elementele fundamentale ale economiei zonei euro sunt solide, a precizat Trichet, la o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara a consiliului guvernatorior BCE. Seful BCE a admis insa ca turbulentele de pe pietele financiare sunt neobisnuit de acute, iar tensiunea ar putea dura mai mult decat se estimase initial.
Ultimele statistici "confirma evaluarea noastra ce indica existenta unor riscuri la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu", a spus Trichet.
"Accentuam asupra faptului ca mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu este principalul nostru obiectiv", a adaugat seful institutiei cu sediul la Frankfurt.
"Ancorarea ferma a asteptarilor inflationiste pe termen mediu si lung este cea mai importanta prioritate a consiliului guvernatorilor si nu putem sa nu fim atenti la acest aspect. Consideram ca pozitia noastra actuala de politica monetara va contribui la indeplinirea acestui obiectiv", a declarat seful Bancii Centrale Europene.
Inflatia din zona euro a atins un nivel record de 3,5% in martie, in pofida efectului aprecierii euro, care tempereaza inflatia.
Euro s-a apreciat joi pana la un nou maxim fata de dolar, in contextul in care situatia economica din Statele Unite se deterioreaza, iar pe pietele financiare persista turbulentele. Euro s-a apreciat pana la un nivel record si fata de lira sterlina.
Trichet a fost "prudent optimist" cu privire la cresterea economica a zonei euro. "Elementele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide", a spus seful BCE.
Statisticile indica in continuare "o crestere moderata, dar constanta a produsului intern brut (PIB). Cu toate acestea, nivelul de incertitudine care provine din turbulentele de pe pietele financiare este neobisnuit de mare, iar tensiunile ar putea sa dureze mai mult decat ne asteptasem initial", a precizat presedintele Bancii Centrale Europene.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri