Romanii, campioni europeni la taxe si impozite

Data publicarii: 11-04-2008 | Finante-Banci

Francezii numesc parafiscalitate ansamblul taxelor si comisioanelor pe care firmele sau cetatenii sunt obligati sa le achite, care nu sunt considerate impozite, deoarece sustin organisme autonome, noteaza Lidia Moise in Romania Libera. Abonamentul TV, taxa pentru participare la o licitatie, licenta de transport data de RAR, emiterea diplomei de studii sunt taxe obligatorii, pe care contribuabilii, cetateni sau firme, nu le pot evita.

Practic fiecare stampila pusa de o institutie publica sau privata se plateste, avertizeaza Mihai Ionescu, seful ANEIR. Oamenii de afaceri nu vorbesc aici de taxele reglementate de Codul fiscal, cu care nu au nici o treaba, ci de asa-numita parafiscalitate, concept inca nedefinit. "Abundenta taxelor care nu sunt cuprinse in Codul fiscal anuleaza efectul pozitiv al cotei unice, creste povara fiscala si complica viata contribuabilului", spune avocatul Gabriel Biris.

ANEIR a cerut Finantelor nu doar un inventar al parafiscalitatii, ci si incasarea taxelor la bugetul de stat consolidat, daca e vorba de autoritati locale sau agentii ale statului. In plus, ANEIR cere instituirea obligativitatii unui control al aplicarii taxelor de catre Curtea de Conturi si salarizarea angajatilor institutiilor care au taxe la nivelul functionarilor publici. Ionescu spune ca s-au creat o serie de institutii "monopol", care sunt tinute in viata pentru ca iti pun o stampila de care nici n-ai nevoie uneori.

"Jumatate din cele 798 de taxe nu-si au rostul, sunt exagerate si urca preturile, deoarece firmele sunt obligate sa le includa aceste cheltuieli in pret", spune presedintele ANEIR. Ionescu spune ca, dupa inventarierea taxelor, reducerea lor si includerea banilor colectati in bugetul de stat consolidat, exista surse care pot completa o eventuala nevoie de bani.

"ANEIR a cerut bancii centrale sa impoziteze tranzactiile valutare overnight (pe termen scurt) pe care le fac, in special, investitorii straini. Vine speculantul, joaca la vedere, castiga si nu plateste impozit, insa exercita o presiune masiva asupra cursului", spune Ionescu.

Bursa, taxata salbatic

Piata de capital, de exemplu, este sufocata nu de numarul taxelor parafiscale, ci de marimea lor, si asa se explica de ce a crescut lent, spune Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), arbitrul pietei de capital, ia comisioane enorme, descurajeaza tranzactiile, listarile si da o socoteala formala Parlamentului pentru modul cum isi cheltuieste veniturile", spune Dan Paul. CNVM ia o taxa de 0,08% din valoarea fiecariei tranzactii de cumparare, inhiband investitorii, taxeaza 1% din veniturile firmelor de brokeraj si ale bursei si primeste un comison de 0,1% din activele fondurilor de investitii. "Chiar si la cursurile de perfectionare pe care le organizam, CNVM cere o taxa de 30% din costul cursului, fara sa fie partener cu noi", spune Paul. Brokerii cer sa se renunte la comisioane calculate procentual si sa se stabileasca niste taxe fixe, dupa modelul german.

Autoritatea fiscala (ANAF) insasi are propriile sale taxe parafiscale. Astfel, pentru eliberarea unei solutii fiscale individuale, care nu face altceva decat sa lamureasca o ambiguitate a Codului fiscal, ANAF cere o mie de euro. "Firmele platesc, deoarece un asemenea certificat este util atunci cand organele fiscale vin in control si au alta intepretare a textului din Cod", a explicat Delia Catarama, secretar general al IFA Romania.

Tot Fiscul cere pentru emiterea acordului de pret in avans cate 20.000 de euro companiilor mari si cate 10.000 de euro firmelor mici si mijlocii.

Taxele independente de Codul fiscal irita exportatorii pentru ca maresc costurile produselor romanesti si le fac mai putin competitive cu cele din import. Taxele se suprapun impozitelor clasice, directe si indirecte, si creeaza inflatie.

"De aia e mai ieftin castravetele din Germania, pentru ca pe castravetele produs in Romania stau 768 de taxe", spune Ionescu.

Vosganian a promis ca pana la sfarsitul lunii mai va aparea Registrul Fiscal Roman, care va cuprinde tot sistemul de taxe si impozite.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: