Cetatenii romani vor putea presta servicii in oricare stat UE

Data publicarii: 15-04-2008 | Afaceri

Romania va implementa, din acest an, Directiva 123/2006, care faciliteaza cetatenilor europeni posibilitatea de a presta servicii in oricare stat al UE, stimulandu-se astfel cresterea economica si crearea de noi locuri de munca, noteaza Gardianul. Un studiu realizat de Institutul European din Romania precizeaza ca Directiva se va aplica pentru o larga categorie de servicii, mai putin pentru unele excluse in mod explicit.

Statele membre UE au la dispozitie maximum trei ani pentru transpunerea directivei in legislatiile nationale. Directiva prevede obligatia statelor membre de a simplifica procedurile si formalitatile necesare accesului la o activitate de prestare servicii si la exercitarea acesteia si stabileste principiul ca tarile UE sa accepte orice document al altui stat membru (certificat, atestare etc.) care probeaza indeplinirea unei cerinte de catre un furnizor sau un destinatar de servicii.

De asemenea, incepand cu 31 decembrie 2008, se prevede infiintarea Punctului de Contact Unic, in cadrul caruia furnizorii de servicii vor putea depune declaratiile,  notificarile sau cererile de autorizare catre autoritatile competente.   Tot din 31 decembrie, statele UE vor avea obligatia sa efectueze toate procedurile si formalitatile  privind accesul la o activitate de servicii si la exercitatrea acesteia la distanta si pe cale electronica.

Gardianul