Bancile umbla cu promotia vopsita

Data publicarii: 15-04-2008 | Finante-Banci

Ofertele cu dobinda fixa pe un an ale bancilor au acum costuri mai mari decit variantele cu dobinda direct variabila, noteaza Cotidianul. Dobinda introductorie nu este intotdeauna atit de "promotionala" cit am fi tentati sa credem Diferenta dintre Dobinda Anuala Efectiva la creditele cu dobinda fixa un an si cele cu dobinda variabila ajunge pina la un punct procentual in favoarea celei de-a doua variante. Acest lucru se intimpla in ciuda faptului ca situatia ar fi trebuit sa fie exact invers in contextul in care, in Romania, dobinda fixa a ajuns sa fie considerata promotionala.

Cotidianul a analizat cele mai bune oferte de acest tip si le-a comparat cu imprumuturile care au dobinda variabila inca de la inceput. In ciuda faptului ca bancile afiseaza dobinzi de inceput destul de atractive (aproximativ 5,8% in medie), o comparatie facuta la nivel de DAE pentru cazul concret al unui credit ipotecar de 80.000 de euro pe o perioada de 25 de ani releva avantajul creditului cu dobinda direct variabila.

Cea mai buna DAE la cazul expus mai sus o gasim la Alpha Bank, unde valoarea Dobinzii Anuale Efective este 9,25% la o dobinda fixa pe un an de 5,9%.
 
In conditiile actuale ale pietei, cea mai buna varianta pentru un credit ipotecar cu dobinda direct variabila o gasim la ING Bank, acolo unde DAE este de 8,8%.

De altfel, chiar daca luam spre comparatie tot oferta Alpha Bank, vom constata ca varianta cu dobinda direct variabila este aproape identica. Nici daca luam spre comparatie cele mai putin atractive oferte tot nu gasim un avantaj pentru creditul cu dobinda fixa pe o perioada de un an.

In acest caz, diferentele sint chiar mai mari, de pina la 1,5 puncte procentuale. Cea mai mare dobinda anuala efectiva la varianta cu dobinda introductorie este de 12,55% la unul dintre produsele Credit Europe Bank, iar cea mai slaba varianta pentru un credit cu dobinda direct variabila are DAE aproximativ 11%. La nivel de medie, diferenta dintre creditul cu dobinda introductorie pe o perioada de un an si cel cu dobinda direct variabila este de aproximativ 1%.

Diferentele de la nivelul Dobinzii Anuale Efective se traduc, in mod natural, in diferente de rata lunara. Astfel, pentru un credit in valoare de 80.000 de euro contractat pe o perioada de 25 de ani, aceasta diferenta este de pina la 50 de euro in fiecare luna. Printre cele mai bune variante de credite diferenta este de aproximativ 5 euro pe luna, iar diferenta dintre cea mai slaba varianta cu dobinda de inceput fixa si cea mai slaba cu dobinda variabila merge pina la 10 euro lunar.

Diferenta maxima este intre creditul Alpha Housing, cu dobinda variabila, si imprumutul Avantaj Ipotecar de la Credit Europe, cu dobinda fixa un an. In acest an vorbim despre o diferenta de rata lunara de la 645,6 euro la Alpha Bank la 698,2 euro la Credit Europe. Avind in vedere ca aceste diferente se pot mentine pe o perioada de pina la un an putem vorbi de pierderi de pina la 600 de euro in defavoarea contractantului creditului.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: