Profitul bancii americane Bear Stearns a scazut in primul trimestru cu 79%

Data publicarii: 15-04-2008 | International

Bear Stearns Cos a anuntat luni ca profitul a inregistrat o scadere de 79% in primul trimestru fiscal, inainte de o criza de lichiditate care a dus la preluarea bancii de catre JPMorgan Chase & Co, relateaza Reuters.

Profitul net a scazut in trimestrul ce s-a incheiat la 29 februarie la 115 milioane dolari, echivalent cu 86 centi/actiune, fata de 554 milioane dolari sau 3,82 dolari/actiune in anul anterior.

Veniturile nete, dupa achitarea datoriilor, a scazut cu 40% la 1,48 miliarde dolari.

Rezultatele au inclus deprecieri ale activelor de aproximativ 600 milioane dolari legate de ipoteci. Pierderile au dus la o scadere de 94% a profiturilor din venituri fixe, o specialitate a Bear Stearns.

Bear a publicat rezultatele trimestriale de profit, inregistrate la Comisia Americana a Burselor si Valorilor Mobiliare. Banca a anuntat ca a depasit temenul limita impus pentru inregistrare, de saptamana trecuta, pentru ca a avut nevoie de mai mult timp pentru a determina rezultatele operationale.

"Continuarea crizei mondiale de lichiditate, combinata cu o continua reevaluare a riscurilor de creditare au format un mediu operational dificil" in acest trimestru, a anuntat Bear.

Veniturile nete din activitatile din piata de capital au scazut cu 47%, la 1,04 miliarde dolari. In serviciile de compensatii, venitul net a scazut cu 8%, la 253 milioane dolari.

Veniturile nete din gestionarea averilor au coborat cu 22%, la 200 milioane dolari. Alte adjustari au redus venitul net total cu 10 milioane dolari.

Bear a anuntat ca afacerile au scazut substantial de la inceperea crizei de lichiditate si sa esecul unei fuziuni cu JPMorgan ar putea "pune serios in pericol viabilitatea financiara a companiei" si poate ar forta-o sa declare faliment si sa lichideze activele.

Vineri, JPMorgan a anuntat ca a acumulat o participatie de 48,4% in cadrul Bear. Pentru ca fuziunea sa fie aprobata este nevoie de o majoritate a voturilor actionarilor.

NewsIn