Presedintele BCE considera ca bancile trebuie sa isi recunoasca integral pierderile
Data publicarii: 15-04-2008 | Finante-BanciPietele financiare mondiale sunt intr-o perioada de nesiguranta accentuata, in care bancile trebuie sa dezvaluie nivelul pierderilor cat mai repede posibil, a declarat luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.
Trichet a subliniat nevoia unei actiuni coordonate la nivel mondial si a sustinut recomandarile facute la sfarsitul saptamanii trecute de grupul G7, care a solicitat un grad mai mare de transparenta si o supraveghere mai intensa din partea agentiilor de reglementare.
"Actualele turbulente au demonstrat inca o data ca lipsa de transparenta in ceea ce priveste pietele, instrumentele financiare si situatiile reale ale institutiilor financiare reprezinta o reteta pentru catastrofa", a spus Trichet in cadrul unei conferinte sustinute la Universitatea de Drept din New York.
"Institutiile financiare ar trebui sa dezvaluie rapid si integral expunerea la riscuri, deprecierile activelor si estimarile corecte ale instrumentele complexe si nelichide in rapoartele ce urmeaza sa fie publicate la mijlocul acestui an", a mai spus acesta.
Trichet a solicitat, de asemenea, un grad mai mare de transparenta in cazul instrumentelor financiare complexe precum creditele derivative.
Discursul a fost neobisnuit, din el lipsind orice referire la inflatie, problema principala a BCE si o preocupare constanta pentru Trichet, desi, intrebat de acest aspect, a spus ca este "cu siguranta o problema".
BCE a fost foarte activa in injectarea de lichiditate in sistemul financiar, in efortul de a pune din nou in miscare pietele de credit. Spre deosebire de banca centrala americana, Federal Reserve, BCE nu a vrut sa coboare dobanda de politica monetara de teama ca inflatia va scapa de sub control.
Trichet a spus ca factorii ce au determinat aceasta criza, ce a inceput in luna august a anului trecut, s-au aratat cu mult inainte ca problemele din piata creditelor ipotecare din Statele Unite sa se extinda in alte sectoare.
Presedintele BCE a criticat ceea ce a numit "sistemul bancar din umbra", referindu-se la institutiile financiare non-bancare, pentru ca isi asuma riscuri bazate pe premisa gresita ca preturile activelor vor continua sa creasca.
Lipsa transparentei din piete a dus la aparitia comportamentului de turma si la aversiune de risc generalizata, a adaugat Trichet. In efortul de a rezolva problema, Trichet a cerut implementarea rapida a propunerilor G7.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online