Presedintele BCE considera ca bancile trebuie sa isi recunoasca integral pierderile

Data publicarii: 15-04-2008 | Finante-Banci

Pietele financiare mondiale sunt intr-o perioada de nesiguranta accentuata, in care bancile trebuie sa dezvaluie nivelul pierderilor cat mai repede posibil, a declarat luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

Trichet a subliniat nevoia unei actiuni coordonate la nivel mondial si a sustinut recomandarile facute la sfarsitul saptamanii trecute de grupul G7, care a solicitat un grad mai mare de transparenta si o supraveghere mai intensa din partea agentiilor de reglementare.

"Actualele turbulente au demonstrat inca o data ca lipsa de transparenta in ceea ce priveste pietele, instrumentele financiare si situatiile reale ale institutiilor financiare reprezinta o reteta pentru catastrofa", a spus Trichet in cadrul unei conferinte sustinute la Universitatea de Drept din New York.

"Institutiile financiare ar trebui sa dezvaluie rapid si integral expunerea la riscuri, deprecierile activelor si estimarile corecte ale instrumentele complexe si nelichide in rapoartele ce urmeaza sa fie publicate la mijlocul acestui an", a mai spus acesta.

Trichet a solicitat, de asemenea, un grad mai mare de transparenta in cazul instrumentelor financiare complexe precum creditele derivative.

Discursul a fost neobisnuit, din el lipsind orice referire la inflatie, problema principala a BCE si o preocupare constanta pentru Trichet, desi, intrebat de acest aspect, a spus ca este "cu siguranta o problema".

BCE a fost foarte activa in injectarea de lichiditate in sistemul financiar, in efortul de a pune din nou in miscare pietele de credit. Spre deosebire de banca centrala americana, Federal Reserve, BCE nu a vrut sa coboare dobanda de politica monetara de teama ca inflatia va scapa de sub control.

Trichet a spus ca factorii ce au determinat aceasta criza, ce a inceput in luna august a anului trecut, s-au aratat cu mult inainte ca problemele din piata creditelor ipotecare din Statele Unite sa se extinda in alte sectoare.

Presedintele BCE a criticat ceea ce a numit "sistemul bancar din umbra", referindu-se la institutiile financiare non-bancare, pentru ca isi asuma riscuri bazate pe premisa gresita ca preturile activelor vor continua sa creasca.

Lipsa transparentei din piete a dus la aparitia comportamentului de turma si la aversiune de risc generalizata, a adaugat Trichet. In efortul de a rezolva problema, Trichet a cerut implementarea rapida a propunerilor G7.

NewsIn