Stresul ne distruge stomacul

Data publicarii: 25-04-2008 | Lifestyle

Primavara si toamna, durerile de stomac sunt mai frecvente. Una dintre aceste cauze poate fi ulcerul, o afectiune aflata in crestere si din cauza stresului. Prof. Dr. Alexandru Oproiu, de la Spitalul "Dr. Agripa Ionescu" din Capitala, spune ca "ulcerul este de doua feluri. Poate fi ulcer gastric sau duodenal. Desi este vorba de doua localizari diferite, ambele sunt produse prin mecanisme identice.

Ele reprezinta adevarate rani care apar localizate fie la stomac, fie in duoden, fie este vorba de ulcere duble localizate in stomac si in duoden. In ultimile doua decenii, problematica ulcerului a suferit numeroase schimbari datorita atat aparitiei si descoperirii unor noi cauze ale declansarii, cat si introducerii unor medicatii moderne foarte eficiente, care duce la vindecarea acestei boli". Cauzele ulcerului sunt numeroase, mai spune prof. Dr. Alexandru Oproiu.

"In primul rand, ulcerul poa­te fi declansat de infectia cu Heliobacter Pylori, un microb care se localizeaza in portiunea orizontala gastrica si care este adaptat sa se dezvolte in mediul puternic acid gastric. Acest mediu poate distruge multi microbi, insa nu si Heliobacter Pylori. Acest microb, prin mecanisme complexe, produce aciditate crescuta si inflamarea mucoasei gastrice. Astfel, are loc o scadere a rezistentei fata de acidul clorhidric gastric.

Tratamentul pentru infectia cu Heliobacter Pylori a dus la scaderea progresiva a numarului de ulcere si la disruptia recaderilor, dat fiind faptul ca istoricul natural al ulcerului s-a modificat. Prin acest tratament, ulcerul se vindeca si nu recidiveaza", explica medicul.

Medicatia anticoagulanta - alt factor declansator al ulcerului

"O alta cauza a aparitiei ulcerului o constituie medicamentele. Exista o gama din ce in ce mai larga de medicamente care produce ulcerul. Este vorba de aspirina, antiinflamatorii (iborufen, piroxicam, diclofenac s.a.m.d.) sau de alte medicamente din aceeasi clasa. Responsabila este si medicatia care se foloseste pentru tratarea osteoporozei, plus o serie de anticoagulante care se folosesc pentru prevenirea infarctului miocardic sau a accidentului cerebral vascular.

Ulcerele pot aparea chiar daca nu au ca factor declansator microbul Heliobacter Pylori sau o medicatie inadecvata. Ulcerele pot fi produse din cauza secretiei acide extrem de mare. De aceea, ele poarta denumirea de ulcere hipersecretorii. Mecanismul acestor ulcere poate fi explicat prin stresul la care suntem supusi de evenimentele socio-economice, care bombardeaza existenta noastra zilnica.

In ultimii 10 ani, ponderea acestor cauze s-a modificat. Prin tratamentul anti-Heliobacter Pylori a scazut procentul de ulcere produs astfel. In acelasi timp, se mentin nemodificate, chiar in usoara crestere, ulcerele produse de medicamente. Mai mult, ulcerele hipersecretorii au cunoscut o crestere destul de mare a cazurilor inregistrate. Este bine sa se stie ca suferinta clasica de ulcer s-a modificat si ea. 50% dintre bolnavii de ulcer se prezinta cu suferinta clasica: dureri in abdomenul superior, exagerate de foame si calmate in timpul alimentatiei, si dureri care il trezesc pe pacient in a doua jumatate a noptii.

Un numar foarte mare de bolnavi, 30-35%, nu prezinta dureri. Ei au o suferinta care se incadreaza in sindromul dispeptic si se caracterizeaza prin balonari dupa masa, dureri difuze in abdomen si senzatie de satietate imediat dupa ce se consuma o cantitate infima de mancare. Ceea ce este mai periculos este faptul ca 10% dintre pacienti nu au nici un simptom si se prezinta la medic cu hemoragie sau perforatie. In momentul in care pacientul e operat, se vede ca ulcerul este destul de vechi", a adaugat prof. Oproiu.

Integral in Gandul