Motorina ar putea deveni mai ieftina decat benzina in vara
Data publicarii: 01-05-2008 | InternationalMotivul il reprezinta cresterea cotatiilor, generata de cererea mare de benzina venita in aceasta parte a anului din SUA, noteaza Cotidianul. Pretul motorinei ar putea sa scada sub cel al benzinei incepand de la sfarsitul acestei primaveri, dar mai probabil o data cu prima luna a sezonului cald, apreciaza reprezentanti ai companiilor petroliere din Romania. Principalul motiv invocat este obiceiul consumatorilor din SUA: in aceasta perioada cresc vanzarile de automobile in SUA, iar pentru ca automobilele americanilor functioneaza, in proportie covarsitoare, cu motoare pe benzina, rezulta o crestere a cotatiilor internationale pentru acest produs. "Americanii sunt cei mai mari importatori de benzina ai lumii.
Putem vedea o crestere a cererii de benzina incepand cu perioada primaverii, datorita cresterii cererii din SUA.
In aceste conditii am putea avea preturi mai mari la benzina decat la motorina", au spus reprezentanti ai Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania. Potrivit acestora, o estimare exacta a procentului cu care se va scumpi benzina fata de motorina este aproape imposibil de facut, avand in vedere volatilitatea pretului barilului de petrol determinata atat de factorii geopolitici, cat si de mediu.
Ca este posibil ca motorina sa se ieftineasca fata de benzina este de acord si Teodor Chirilescu, director general executiv al Lukoil Romania. Acesta nuanteaza insa spunand ca este vorba despre pretul la pompa. "Nu cred ca pretul fara taxe la benzina ar putea sa urce peste cel al motorinei, pentru ca la noi se cere mult mai mult motorina. Daca vorbim insa de pretul cu toate taxele, atunci putem vorbi despre un astfel de scenariu pentru ca acciza la benzina e mai mare decat la motorina", spune Chirilescu.
Pe de alta parte, reprezentantii Rompetrol nu sunt tocmai convinsi ca un astfel de scenariu este plauzibil. Dan Ionescu, directorul de vanzari al grupului, admite ca exista o sezonalitate a cotatiilor internationale ale benzinei care cresc in perioada de vara, insa considera ca stocurile existente in Europa sunt suficiente pentru a preveni cresterile de pret. Momentan, diferenta de pret dintre o tona de motorina si una de benzina este de circa 30 de dolari.
In prezent, Romania ocupa unul dintre ultimele locuri din UE din punctul de vedere al costului carburantilor, mai ieftini fiind doar in Lituania si in Bulgaria. Aceasta datorita taxelor si accizelor care au niveluri mai mici la noi. Spre exemplu, benzina este cu circa 50% mai ieftina decat in Olanda (tara cu cei mai scumpi carburati din UE), in timp ce motorina este mai ieftina cu doar 20%. "Pe termen mediu si lung insa, taxarea va creste si la noi pana la media taxelor europene, asa ca vom mai urca in clasament", potrivit reprezentantilor Petrom.
Un alt factor care influenteaza direct pretul carburantilor este reprezentat de pretul barilului de titei care este pe un trend ascendent. Pe langa aceasta, cresterea generala a consumului din Romania duce la scumpirea carburantilor pe un interval mai lung de timp. De altfel, tara noastra a inregistrat an de an niveluri-record ale consumului. "Consumul de carburanti a crescut in ultimii 5 ani cu circa 40%. Cea mai mare crestere a fost in ultimii doi ani. Pentru acest an ne asteptam la o crestere de 10%", spun cei de la Petrom. Consumul total de carburanti din Romania este de circa 5,5 milioane de tone. Concurenta pe domeniul de retail din Romania este reprezentata de Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL si OMV.
Scumpirea titeiului se mai domoleste
Pretul petrolului s-a stabilizat miercuri la bursele din Asia, in asteptarea deciziei de politica monetara a Federal Reserve (FED), care ar putea scadea din nou dobanda de referinta, si a publicarii situatiei saptamanale a stocurilor americane de titei, afirma traderii, citati de AFP. Pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in luna iunie, a scazut cu 8 centi, la 115,55 dolari pe baril in schimburile de ieri-dimineata.
Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iunie, a avut o evolutie stabila, scazand cu doar un cent, la 113,42 dolari pe baril. Cu cateva zile in urma, cotatiile ajunsesera la aproape 120 de dolari barilul. Economistii apreciaza ca FED ar putea decide reducerea dobanzii-cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri