Cum poti face economii la carburant in concediu

Data publicarii: 01-05-2008 | Auto

Specialistii recomanda folosirea moderata a acceleratiei si evitarea supraincarcarii autoturismului, noteaza Adevarul. 

Pretul la combustibil, fie benzina, motorina sau gaz, a atins niveluri-record in ultima perioada, motiv pentru care traditionalul concediu cu masina, alaturi de familie, poate devini o adevarata povara financiara. Motiv pentru care niste sfaturi despre cum sa nu iti ruinezi concediul din cauza costurilor carburantilor sunt mai mult decat bine-venite.

Daca ai o familie numeroasa si esti in fericita situatie in care ai mai multe masini din care poti alege, nu incerca sa mergi cu mai mult de una, pe motiv ca asa vei face economie de combustibil. Spre exemplu, este mai practica plimbarea intr-un SUV de sapte locuri, decat in doua masini mai mici. Asta pentru ca un SUV de dimensiuni mai mari, cu motorizare pe benzina, poate consuma cam 15 litri de combustibil in regim extraurban, pe cand, impreuna, cele doua vehicule de mici dimensiuni pot depasi aceasta valoare.

Bagaje de forma plana si de mici dimensiuni

De asemenea, vrei sa incarci prea multe intr-o masina de mici dimensiuni, esti nevoit sa apelezi la portbagajele aditionate, montate de obicei pe plafonul masinii. Specialistii de pe site-ul edmunds.com spun ca rezultatul este o crestere substantiala a consumului de combustibil.

In plus, daca inghesui cinci insi intr-o masina de mici dimensiuni, calatoria va fi mai mult decat lipsita de confort, or, nu asta iti doresti, ci o croaziera interesanta pentru toti membrii familiei. Greutatea in plus costa bani, asa ca incearca sa cari lucruri cat mai usoare cu putinta. Conform statisticilor, majoritatea soferilor neglijeaza aceste sfaturi, chiar daca, fiecare 50 de kiograme in plus cresc consumul de carburant cu 2%.

Mai important, nu incerca sa cari mai mult decat poate duce masina, pentru ca sunt celebre batranele Dacii sau Aro, pline pana la refuz de varza, cartofi sau ceapa, care numai sigure pe sosea nu erau. Daca vrei sa cari cat in doua masini, atunci sigur vei apela la portbagajul de pe plafonul automobilului.

Conform site-ului edmunds.com, acesta iti va creste consumul de combustibil cu 21%, un procent mai mult decat important.

Portbagajele suspendate cresc consumul masinii chiar daca sunt goale, asa ca procedeaza in asa fel incat tot ce vrei sa iei in concediu sa-ti incapa in portbagajul clasic al masinii. Deci scapa de aceste surplusuri, pentru ca vei face o economie de 1%. Putin, insa, in comparatie cu cele 21% cat reprezinta cresterea consumului daca folosesti astfel de dispozitive, atunci trebuie luata in seama.

Foloseste carburantul optim

Verifica manualul de instructiuni al masinii, iar daca acolo scrie ca benzina trebuie sa fie "regular", atunci din aceasta pui. Nu incerca sa alimentezi cu "premium", pentru ca nu vei face altceva decat sa arunci banii pe fereastra. Daca in manualul masinii scrie ca benzina premium este "recomandata", nu "imperios necesara", atunci alimenteaza cu "regular".

Specialistii spun ca nu se va strica nimic la motor, iar pierderea de putere este insignifianta. Cat de mult conduci cu pedala de acceleratie la podea in concediu? Oricum, senzorii de la motoarele de ultima generatie ajusteaza imediat lipsa de putere si nu vei simti ca masina este mai "puturoasa". Daca alimentezi cu benzina mai ieftina, atunci vei reusi sa reduci cu aproape 10% pretul unui plin de combustibil.

Foloseste sistemul cruise control al masinii. Daca automobilul este echipat cu asa ceva, nu ezita sa-l folosesti. Sunt momente, precum traficul aglomerat din marile orase, ori pe sosele de munte, cand e mai bine sa nu folosesti sistemul cruise control, pentru ca-ti creste consumul. Daca insa esti pe o autostrada destul de libera si plana, sistemul cruise control iti este de mare ajutor pentru ca previne accelerarile bruste care cresc consumul.

In testele celor de la edmunds.com, in cazul in care masina ruleaza cu ajutorul cruise control cu o viteza constanta de 100 de kilometri pe ora, fara accelerari bruste inutile, consumul scade cu 10 pana la 15%. De asemenea, sistemul cruise control previne depasirea vitezei legale pentru ca, la volan, mereu o sa simti nevoia sa accelerezi, chiar daca legea nu o permite. Deci, salvezi cateva puncte de penalizare si cateva milioane bune din amenda pentru depasirea limitei legale de viteza.

Nu accelera cand nu este cazul

Daca te deplasezi cu o viteza constanta, iar mai apoi cresti valoarea acesteia, consumul de carburant se mareste semnificativ. In medie, cu fiecare 25 de kilometri pe ora in plus parcursi mai repede, iti creste consumul cu pana la 20%. Nu sofa agresiv.

Incearca sa te calmezi in orasele aglomerate. Aici pot fi aduse in discutie statiunile montane sau cele de pe malul marii, unde traficul auto se va tripla in perioada concediilor. Nu incerca sa actionezi violent pedala de acceleratie sau frana de mana, pentru ca asta inseamna combustibil in plus. Conform celor de la edmunds.com, sofatul agresiv creste consumul de carburant cu aproximativ 25%.

Aerul conditionat nu este un mare consumator de carburant

Specialistii inca dezbat daca masina consuma mai mult cu aerul pornit ori cu geamurile dechise. Oricum, depinde de masina si viteza, iar conform testelor edmunds.com, la o viteza constanta de 90 km/h si aer conditionat pornit, consumul a fost cu putin mai mare decat in cazul aceleiasi viteze de croaziera, dar cu aerul oprit.

Sofatul cu geamurile deschise pe autostrada la peste 150 km/h este mai mult decat galagios si poate fi si periculos, pentru ca nu stii ce-ti poate intra in habitaclu. Deci, mai bine inchide geamurile si bucura-te de instalatia de climatizare a masinii, pentru ca nu o sa ai un consum de carburant mai mare cu 50%.

Este bine sa…

  • Verifici starea generala a masinii inainte de a pleca la un drum mai lung
  • Verifica presiunea in anvelope
  • Un control al filtrelor motorului si al lubrifiantilor este bine-venit
  • Actele masinii sa fie in regula
  • Sistemele electrice trebuie si ele verificate

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: