BNR estimeaza ca inflatia se va mentine peste tinta in urmatoarele luni
Data publicarii: 07-05-2008 | Finante-BanciNoua proiectie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), inclusa in raportul trimestrial asupra inflatiei, prevede situarea temporara, in urmatoarele luni, a inflatiei anuale peste marja superioara a intervalului de variatie ce incadreaza tinta bancii centrale pentru acest an, arata comunicatul BNR.
BNR a stabilit, pentru acest an, o tinta de inflatie de 3,8%, incadrata de un interval de variatie de plus sau minus 1% (2,8-4,8%), in timp ce inflatia anuala a ajuns in martie la 8,63%, cu aproape 4 puncte procentuale peste marja superioara a intervalului.
De altfel, ultima prognoza a bancii centrale privind inflatia de la finalul acestui an era de 5,9%, nivel care ar marca o noua ratare a tintei de catre BNR, dupa 2007, cand inflatia de la final de an, de 6,57%, a depasit de asemenea intervalul de 3-5% avut in vedere pentru anul trecut.
"Scenariul de baza asociat noii proiectii prevede situarea temporara, in urmatoarele luni, a ratei inflatiei peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei si releva riscuri similare celor din prognoza anterioara, cu mentiunea ca acestea pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afecteaza mediul economic international", se arata in comunicatul detaliat al BNR, in care anunta deciziile consiliului de administratie.
Pasajul este singurul indiciu asupra a ceea ce contine noul raport asupra inflatiei, care va fi prezentat pe 8 mai, intr-o conferinta de presa.
Analistii din piata semnalau, de altfel, inaintea anuntarii deciziei BNR, ca amanarea cresterii preturilor administrate, in special la gaz si electricitate, din aprilie pentru inceputul lui iulie, ar putea determina noi accelerari ale inflatiei, care ar putea atinge astfel un varf in iulie, contrar previziunilor anterioare ale bancii centrale si ale pietei, care indicau ca nivelul maxim al inflatiei anuale - de 8,63% - a fost deja atins in martie.
BNR indica mentinerea presiunilor inflationiste
BNR se arata, de altfel, ingrijorata de evolutia inflatiei, mai ales a celei de baza (core), care s-a accentuat puternic in primele trei luni ale acestui an, ca efect al mentinerii unei cereri mari, alimentata de "majorarea substantiala a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat".
Astfel, inflatia de baza CORE2 ajustata - calculata in conditiile eliminarii impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si a taxei pe viciu - "si-a continuat trendul ascendent, atingand nivelul de 6,81% in luna martie 2008, fata de 5,45% in luna decembrie 2007", arata banca centrala.
In acelasi timp cu mentinerea unui exces de cerere, BNR detecteaza - ca factori principali care creeaza presiuni inflationiste - persistenta si amplitudinea socurilor de natura ofertei, deprecierea leului si deteriorarea anticipatiilor privind inflatia.
In aceste conditii, BNR a luat masuri de inasprire a politicii monetare, urcand dobanda cheie, legand ratele dobanzilor la facilitatile de credit si de depozit de rata de politica monetara si urcand dobanda de penalizare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei.
Banca centrala spera sa-si atinga tinta de inflatie pe 2009, daca va fi ajutata de politica fiscala si de reforme structurale
"In contextul macroeconomic actual, consiliul de administratie al BNR reitereaza ca implementarea unui ansamblu coerent de politici monetare, de venituri si fiscale restrictive si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru aducerea pe parcursul anului 2009 a inflatiei pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintei anuntate", se arata in comunicatul de marti al BNR, care reia comentarii mai vechi legate de nevoia unei politici fiscale mai restrictive.
BNR a mai anuntat ca "va monitoriza indeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, in vederea asigurarii in permanenta a conditiilor monetare in sens larg necesare contracararii presiunilor inflationiste si atingerii intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu".
Urmatoarea sedinta de politica monetara a consiliului de administratie al BNR va avea loc in data de 26 iunie 2008, a mai anuntat banca centrala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri