Bancile renunta treptat la taxarea rambursarii anticipate a creditului

Data publicarii: 13-05-2008 | Finante-Banci

Pana in 2010, toate institutiile vor fi obligate sa elimine penalizarea aplicata restituirilor in avans, noteaza Adevarul. Doua banci au exclus deja comisionul de rambursare anticipata, iar unele institutii de credit elimina penalizarea dupa cativa ani de la acordarea imprumutului.

Cu doi ani inainte de termenul-limita impus de UE pentru eliminarea taxarii rambursarii in avans a creditelor, bancile au inceput sa devina mai blande in ceea ce priveste penalizarea clientilor. Unele banci au decis sa diminueze comisionul odata cu scurgerea anilor de creditare, urmand ca, dupa 5-10 ani, acesta sa fie eliminat. Mai mult, alte banci aplica un comision "zero" de rambursare anticipata inca de la inceputul perioadei de creditare.

ING Bank si Banca Transilvania (BT) sunt primele banci care au hotarat sa ofere clientilor posibilitatea de plata in avans a creditelor fara sa perceapa comision. Astfel, la ING Bank, creditul ipotecar sau cel de nevoi personale cu ipoteca poate fi rambursat in avans bancii chiar dupa primul an, iar comisionul este de 0%. De asemenea, Banca Transilvania ofera o astfel de facilitate celor care contracteaza un imprumut de nevoi personale fara garantii. In acest caz, comisionul este de 3% din suma rambursata in avans in primul an, iar dupa aceasta perioada, taxa este eliminata. Pentru creditele garantate, banca nu percepe un astfel de comision inca din momentul contractarii imprumutului.

Posibilitatea de a scapa de comisionul deloc de neglijat este oferita si de Raiffeisen Bank. Pentru creditul Casa Ta, banca ofera facilitatea de plata anticipata cu un comision zero la "aniversarea" imprumutului. In rest, acest comision este de 3%.

Taxa scade odata cu datoria

O alta schema de penalizare practicata de banci pentru sumele inapoiate anticipat de clienti este aceea a comisioanelor descrescatoare. "Pe masura ce timpul trece, si suma care trebuie rambursata bancii este mai mica. Astfel, o suma mai mica platita in avans este mai putin distorsionanta decat una de dimensiuni mai mari si este, in consecinta, taxata mai bland ", a explicat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor(ARB).

De exemplu, Bank of Cyprus taxeaza clientul doar pentru rambursarea in avans efectuata in primii cinci ani ai unui imprumut garantat. Dupa aceasta perioada, clientul poate plati bancii intreaga datorie fara a mai plati comision. De asemenea, Credit Europe Bank, OTP Bank, Millennium Bank si CEC Bank percep comisioane descrescatoare pe perioada creditarii. Dupa primii zece ani, bancile mentionate permit rambursarea in avans fara comision a creditelor cu garantii.

Directiva UE, asteptata pe piata romaneasca

Orice client nemultumit de relatia cu banca de la care s-a imprumutat sau care i-a crescut dobanda la creditul pe care il are in desfasurare poate opta pentru rambursarea in avans a sumei datorate.

Bancile care impun comision pentru rambursarea in avans sustin ca o astfel de practica urmareste sa descurajeze clientul sa plece la o alta banca. In prezent, taxa perceputa pentru plata in avans a datoriei variaza in intervalul de 0-5% de la banca la banca.

Potrivit unei directive europene adoptate la finalul lunii ianuarie, romanii care se hotarasc sa plateasca in avans datoria pe care o au fata de o institutie de credit nu vor mai putea fi penalizati.

Decizia luata la nivel comunitar va fi implementata in sistemul bancar romanesc incepand cu anul 2010.

Inca nu este stiut faptul daca aceasta masura va fi aplicata tuturor contractelor de credit sau doar celor care se vor semna de la implementarea acesteia. "Bancile se vor adapta treptat cerintelor impuse de directiva europeana. Ramane de vazut daca prevederile acesteia vor impune comision zero pentru toate contractele sau doar pentru cele semnate incepand cu 2010", a spus Ghetea.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: