Cladirile verzi - o nisa banoasa pentru dezvoltatorii imobiliari
Data publicarii: 14-05-2008 | ImobiliareRomanii urmeaza tendintele mondiale si sunt din ce in ce mai interesati de casele ecologice. Si cum in sectorul imobiliar concurenta este apriga, o astfel de nisa nu poate ramane neexploatata de dezvoltatori. O cladire ecologica este un imobil integrat intr-un sistem unitar (cartier, oras, metropola, regiune, mediu natural etc) care incorporeaza solutii tehnice si de design pentru o utilizare judicioasa a resurselor, folosindu-se materiale si procese cu impact minim asupra mediului.
"In primul rand, o conditie pentru casele ecologice este ca materialele care se incorporeaza in constructia cladirii sa fie prietenoase cu mediul, nepoluante, non-toxice si obtinute prin tehnologii curate. De altfel, si in cazul cladirilor clasice, materialele de constructie trebuie sa respecte, potrivit legii, anumite standarde de calitate, fie agrement tehnic, fie certificat de conformitate a calitatii", a explicat ing. Marin Cristea, director general Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Sunt si alte conditii pe care o cladire trebuie sa le respecte pentru a fi considerata "verde" :constructia trebuie sa fie pozitionata in asa fel incat iluminatul sa fie natural si cerul vizibil din toate camerele, izolatia - fonica, termica - trebuie sa fie eficienta, la fel si ventilatia.
Aceste tipuri de cladiri au si dezavantajele lor: costuri de proiectare mai mari, materiale mai scumpe, necesitatea unei viziuni si a unei strategii de dezvoltare pe termen lung si a colaborarii intre autoritati si dezvoltatori - pe termen lung insa, casele ecologice reprezinta o alternativa eficienta.
Costurile de utilizare si intretinere a cladirii sunt mult reduse pe termen lung fata de constructiile clasice. Incidenta redusa a bolilor cauzate de un mediu nesanatos a ocupanttilor cladirii, independenta crescuta la fluctuatiile economice, datorita autonomiei energetice si materiale sunt alte cateva avantaje ale cladirilor "verzi".
Desi acest segment din piata constructiilor este inca la inceput in Romania, dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai interesati de realizarea unor proiecte "verzi". "Dincolo de faptul ca unii constructori folosesc denumirea de "cladire verde" ca tehnica de marketing, este bine ca interesul pentru astfel de cladiri ii fac atat pe dezvoltatori cat si pe clienti sa fie mai cu bagare de seama la materialele folosite.
In Romania nu sunt firme specializate exclusiv pe cladiri ecologice, exista insa preocupari in acest domeniu. Un bun exemplu ar fi interesul pentru locuintele din lemn. Sunt societati in zona Harghita, Joseni, Toplita care construiesc case din lemn si merg foarte bine", spune Marin Cristea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri