Solutii pentru bani mai multi la pensie
Data publicarii: 14-05-2008 | Finante-BanciAdministratorii mizeaza pe un procent mai mare din salariu pentru pilonul II si o deductibilitate mai consistenta, noteaza Adevarul. Statul roman ar trebui sa implementeze un sistem care sa incurajeze economisirea de fonduri pentru pensionare, determinand, astfel, si scaderea deficitului de cont curent.
Lansarea, anul trecut, a celor doua piloane de pensii private - cel obligatoriu (in septembrie) si cel facultativ (in luna mai) - a adus in viata romanilor o notiune mai putin familiara: economisirea. In acest context, societatile de pensii nou infiintate se lupta cu mentalitatea angajatilor de a strange sau nu bani pentru batranete.
Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2004, a declarat recent ca Romania trebuie sa incurajeze pensiile private, fara a da detalii despre cum ar putea autoritatile sa realizeze acest lucru.
Statul, mesagerul formelor de protectie
Managerii societatilor de pensii private au atras atentia, inca de la startul sistemului, asupra nevoii de economisire. Daca pe pilonul II, obligativitatea a dus la o reforma de succes, pilonul III, cel facultativ, se confrunta inca cu o reticenta din partea angajatilor, dar si din partea angajatorilor, care ar putea cotiza pentru ei.
"Statul ar putea fi cel mai puternic mesager al acestor forme de protectie, dar pe termen scurt este si cel care are de suferit la capitolul venituri si trebuie sa gaseasca solutii de acoperire a deficitului", spune Eugen Voicu, director general al companiei de pensii Aviva. In opinia lui Voicu, statul traverseaza un moment bun, pentru ca nu sunt cheltuieli asa de mari in comparatie cu alte tari pentru plata pensiilor, iar guvernul are resurse suplimentare din privatizari.
"Un alt element important este sa intri pe o piata de capital in crestere, ca trend pe termen lung. Posesorul Premiului Nobel crede ca se refera la aceste aspecte macro si la faptul ca privatizarea administrarii pensiilor si posibilitatea de a avea un cont personal «de pensie» este cea mai buna metoda de a gestiona pe termen lung acest lucru. Un guvern cu viziune poate sa aplice aceste metode foarte repede si sa scape de o primejdie mare, respectiv intretinerea generatiilor in varsta de catre cei tineri, care vor fi tot mai putini", mai adauga Voicu.
Faptul ca angajatii romani cu varsta de pana in 35 de ani cotizeaza doar 2% in sistemul privat si ca ceilalti 7,5% din intreaga contributie vor ajunge in acest sistem pana in anul 2016 nemultumeste administratorii de fonduri. Practic, cetatenii vor avea de suferit prin transferarea cotizatiei din sistemul public in cel privat intr-un timp atat de indelungat, deoarece statul este, dupa cum se stie, un administrator mai prost.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri