Economiile la vedere, o noua miza a bancilor
Data publicarii: 16-05-2008 | Finante-BanciInstitutiile de credit au adoptat, in ultima perioada, o politica agresiva de promovare a economiilor la vedere. Totusi, aceasta orientare pune bancile intr-o situatie riscanta, noteaza Adevarul. Dupa o intensa promovare a depozitelor, care a inclus si majorari succesive de dobanda, bancile isi largesc orizonturile. Acestea au inceput, in ultima perioada, sa scoata tot mai mult in evidenta beneficiile oferite de economiile la vedere (care permit depunerea sau retragerea de numerar in orice moment, fara a pierde dobanda). Miscarea institutiilor de credit este justificata fie de o lipsa de lichiditati, fie de nevoia de a tine pasul cu concurenta.
Noile oferte ridica stacheta
Contul curent, remunerat pana nu demult cu dobanzi de maximum 5% pe an la lei, pare sa devina si el o vedeta a economisirii. Bancile au majorat in ultima vreme bonificatiile acordate pentru acest produs, chiar la niveluri similare depozitelor.
De exemplu, ING Bank a majorat, la inceputul lunii aprilie, dobanda la contul curent cu card atasat ING Card Cont'ROL de la 7% la 7,5% pe an. De asemenea, Millennium Bank a lansat un pachet de servicii care include un cont curent in lei, cu dobanda de 7,5% pe an.
Cele mai mari dobanzi la contul curent sunt oferite, in momentul de fata, de Alpha Bank si Banca Romaneasca. Alpha Bank a lansat contul curent Alpha Premier pentru care se acorda o bonificatie de pana la 9% pe an pentru lei si de 3,7% pentru euro. O dobanda neta de 9% pe an ofera si Banca Romaneasca pentru contul Flexibil deschis in lei.
Un alt produs de economisire promovat din plin de banci, in ultima perioada, este contul de economii. La inceputul lunii trecute, Bancpost a majorat dobanda la contul de economii Perfect la 9% pe an. Totodata, BCR deruleaza, pana la finele lui iulie, o campanie de promovare a contului de economii Maxicont in lei pentru care ofera o dobanda de pana la 9% pe an.
Accesul neingradit, riscant pentru banca
Avantul bancilor de a oferi dobanzi tot mai mari la produsele de economisire ar putea fi pus pe seama lipsei de lichiditati, dar si a nevoii de a tine pasul cu concurenta. "Sunt cateva banci cu mici probleme de lichiditate, care dau dobanzi mai mari la economii. Acestea contamineaza insa tot sistemul. Celelalte banci isi aliniaza automat oferta pentru a face fata concurentei", ne-a explicat Catalin Maciuca, dealer la MKB Romexterra Bank.
In plus, dealerul a atras atentia asupra faptului ca bancile ar trebui sa fie mai rezervate cand promoveaza economiile la vedere cu dobanzi inalte. "Este periculos pentru banca deoarece clientii migreaza de la economiile la termen spre cele la vedere. Aceste sume sunt primele care vor disparea in cazul in care exista vreo problema", a mai spus Maciuca.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri