Se implinesc 10 ani de la infiintarea Uniunii Monetare Europene
Data publicarii: 16-05-2008 | Finante-BanciLa Bruxelles se sarbatoresc, zilele acestea, 10 ani de la crearea Uniunii Monetare Europene, primul pas spre introducerea monedei euro. Dupa un inceput mai greu, moneda comuna europeana a prins puteri si, in ultimul timp, a lasat cu mult in urma dolarul american, ceea ce are, insa, si urmari mai putin placute.
In urma zece ani, membrii de atunci ai Uniunii Europene au stabilit oficial primele 11 state care urmau sa renunte la propriile monede in favoarea celei europene. Primele proiecte in acest sens aparusera inca din timpul crizei economice din anii '70. Euro a fost lansat in ianuarie 1999, ca valuta electronica, si in 2002 sub forma de bancnote si monede. Inceputul a fost dificil: in mai putin de doi ani, noua valuta pierduse aproape 30% din valoare fata de dolar.
Devalorizarea stimula exporturile Europei, dar submina credibilitatea monedei si alimenta inflatia. Banca Centrala Europeana a reusit sa inverseze tendinta, iar in ultimul timp euro a batut record dupa record, ajungand pana la valoarea de 1 dolar si 60 de centi.
Situatia a creat probleme pentru exportatorii ale caror produse au devenit tot mai scumpe. Dar specialistii cred ca exista si un efect pozitiv: industria Europei a fost obligata sa se restructureze ca sa ramana competitiva. Intarirea euro este mai dureroasa pentru turistii de peste Ocean, a caror putere de cumparare s-a redus simtitor in Europa. Zona euro include in prezent 15 tari iar altele, ca Romania, se straduiesc sa indeplineasca toate criteriile pentru a i se alatura. Chiar daca danezii sau britanicii prefera inca sa-si pastreze valutele, liderii europeni nu si-au pierdut speranta ca intregul continent va fi unit, candva, prin aceeasi moneda.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri