Se implinesc 10 ani de la infiintarea Uniunii Monetare Europene

Data publicarii: 16-05-2008 | Finante-Banci

La Bruxelles se sarbatoresc, zilele acestea, 10 ani de la crearea Uniunii Monetare Europene, primul pas spre introducerea monedei euro. Dupa un inceput mai greu, moneda comuna europeana a prins puteri si, in ultimul timp, a lasat cu mult in urma dolarul american, ceea ce are, insa, si urmari mai putin placute.

In urma zece ani, membrii de atunci ai Uniunii Europene au stabilit oficial primele 11 state care urmau sa renunte la propriile monede in favoarea celei europene. Primele proiecte in acest sens aparusera inca din timpul crizei economice din anii '70. Euro a fost lansat in ianuarie 1999, ca valuta electronica, si in 2002 sub forma de bancnote si monede. Inceputul a fost dificil: in mai putin de doi ani, noua valuta pierduse aproape 30% din valoare fata de dolar.

Devalorizarea stimula exporturile Europei, dar submina credibilitatea monedei si alimenta inflatia. Banca Centrala Europeana a reusit sa inverseze tendinta, iar in ultimul timp euro a batut record dupa record, ajungand pana la valoarea de 1 dolar si 60 de centi.

Situatia a creat probleme pentru exportatorii ale caror produse au devenit tot mai scumpe. Dar specialistii cred ca exista si un efect pozitiv: industria Europei a fost obligata sa se restructureze ca sa ramana competitiva. Intarirea euro este mai dureroasa pentru turistii de peste Ocean, a caror putere de cumparare s-a redus simtitor in Europa. Zona euro include in prezent 15 tari iar altele, ca Romania, se straduiesc sa indeplineasca toate criteriile pentru a i se alatura. Chiar daca danezii sau britanicii prefera inca sa-si pastreze valutele, liderii europeni nu si-au pierdut speranta ca intregul continent va fi unit, candva, prin aceeasi moneda.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: