5 lei benzina in iunie

Data publicarii: 23-05-2008 | Finante-Banci

Reflectarea cotatiilor internationale la titei in pretul carburantilor la pompa o vom simti de luna viitoare, cand ne putem astepta ca pretul benzinei si al motorinei sa atinga pragul de 5 lei, noteaza Evenimentul Zilei. Ieri, pretul petrolului a atins un nou record pe Bursele asiatice: 135,04 dolari pentru un baril de titei.

O crestere de 10% pe plan international determina in aproximativ 45 de zile o marire cu 5% a pretului la pompa in Romania, potrivit petrolistilor. Pentru pretul de 5 lei pentru un litru de carburant era suficienta si o cotatie de 133 de dolari/baril pe pietele internationale.

Cresterea de nestavilit a preturilor in benzinarii este motivata de faptul ca productia interna nu acopera necesarul de consum, iar toate companiile active pe piata din Romania, mai putin Petrom, importa titeiul pe care il rafineaza si care ajunge apoi in benzinarii. Preturile la carburanti au explodat in UE, desi europenii cumpara petrol avantajati de moneda: dolarul, valuta in care se fac tranzactiile petroliere, a atins maximul devalorizarii din ultima luna fata de o serie de valute.

Reactiile "electorale" nu au intarziat sa apara: desi nu are niciun mecanism de a controla preturile impuse de companiile private, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a spus, ieri, ca "preturile practicate sunt o sfidare, in conditiile in care sunt mai mari decat in tari care nu au rezerve de petrol (precum cele de la noi, exploatate de OMV-Petrom - n.r.)".

Americanii incep sa resimta socul

Cotatiile pentru petrolul cu livrare in luna iulie au crescut cu aproximativ 3 dolari intr-o singura zi, adica cu o valoare pe care, in trecut, o inregistrau in cativa ani. Numai in cinci luni, pretul petrolului a urcat cu peste 40%, iar fata de acum 10 ani, cu peste 900%. Actuala majorare este pusa pe seama deprecierii dolarului si a informatiilor privind scaderea stocurilor din SUA, potrivit Reuters.

Cotatiile au atins noi recorduri in zece din ultimele 14 sedinte de tranzact ionare deoarece in randul traderilor exista teama neacoperirii cererii, cu oferta tarilor exportatoare. China este cel mai important consumator de petrol in aceasta perioada, iar tulbura rile pietei sunt puse pe seama volumelor tranzactionate de companii din afara domeniului petrolier, precum fonduri de pensii sau companii imobiliare.

Criza loveste puternic companiile aeriene americane, care au anuntat, prin American Airlines, ca vor fi obligate sa anuleze zboruri, sa trimita sute de oameni in somaj si sa oblige pasagerii sa transporte un singur bagaj. Analistii americani au asistat la o majorare a galonului de petrol la peste 4 dolari si prevad un scenariu de necrezut pentru SUA: 10 dolari galonul, in conditiile in care cresterea va continua.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: