Bancile intra in era generatiei click

Data publicarii: 28-05-2008 | Finante-Banci

Costurile ridicate cu personalul au schimbat in sistemul bancar strategia de extindere pe piata, noteaza Adevarul. Dupa un proces agresiv de expansiune in teritoriu, bancile sunt, acum, interesate de dezvoltarea serviciilor de internet banking sau a brokerajului de credite. Dupa ce ani de zile si-au concentrat eforturile in vedere extinderii in teritoriu, bancile schimba tactica.

Urmatoarea miza a institutiilor de credit va fi dezvoltarea canalelor alternative de distributie, precum serviciile de internet banking sau brokerajul de credite. Analistii sustin ca, desi Romania este subbancarizata din punct de vedere al ofertei, este suprabancarizata la capitolul retea de unitati.

Potrivit BNR, numai in primele trei luni ale anului au fost deschide 110 unitati, ceea ce ridica numarul total al reprezentantelor bancare la 5.591. Fata de anul trecut, cand au fost inaugurate 1.080 de unitati si sucursale, este de asteptat ca ritmul de extindere a retelei bancare sa se tempereze in urmatoare perioada. "Bancile trebuie sa se concentreze pe eficientizarea sucursalelor, si nu pe cresterea retelelor", sustine Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank.

Angajatii, prea scumpi

Analistii spun ca internet bankingul va inregistra cea mai spectaculoasa dezvoltare in urmatorii ani si ca cei care vor apela proponderent la acest servicii vor fi tinerii. "Romania are un potential fantastic pe acest segment si ne vom trezi in urmatoarea perioada in fata «generatiei click»", a mai adaugat Oprescu.

In plus, desi se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare in intreaga Europa Centrala si de Est, serviciile de mobile banking vor intra, la randul lor, in vizorul institutiilor de credit in urmatorii ani. Astfel, analistii estimeaza ca bancile ar putea sa-si distribuie chiar si 35-40% din servicii prin intermediul brokerilor si 20% pe internet.

Noua tactica a bancilor ar putea reduce substantial costurile cu personalul, mai ales intr-un moment in care cresterea salariilor a devansat dinamica productivitatii. si asta, in conditiile in care aproape o treime din angajatii din sistemul bancar au mai putin de un an experienta in domeniu.

"Intrucat sistemul s-a dezvoltat agresiv, iar zona universitara de specialitate nu produce suficienti absolventi pentru a acoperi cererea din partea bancilor, s-a creat o batalie pentru forta de munca, ceea ce a dus la o crestere a costurilor ce a depasit cresterea productivitatii", explica directorul de retail al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: