Sa cumpar casa sau sa stau cu chirie?

Data publicarii: 02-06-2008 | Imobiliare

Sa cumpar casa sau sa locuiesc cu chirie? Banii pe care ii dau pe chirie nu se pot duce la un credit si in final ma aleg cu o casa? Cand ar fi momentul potrivit sa ma angajez intr-un credit ipotecar? Voi putea face fata cheltuielilor cu ratele lunare? ... si intrebarile nu se opresc nicidecum aici. Intr-adevar, grea decizie in stadiul actual al pietei bancare si rezidentiale, noteaza Curierul National. Pentru ca persoana care va trebui sa se decida intr-o directie sau alta trebuie sa prospecteze cu atentie ambele piete

Cunoastem cu totii ca preturile la case au explodat, pe piata imobiliara domneste un  haos total, diferenta intre pretul cerut de vanzator si valoarea reala a locuintelor fiind foarte mare. S-a ajuns in stadiul in care un apartament de doua camere in Rahova sa coste 100.000 de euro, la 3 camere ajungand pana spre 145.000 de euro. In aceeasi zona, inchirierea unui apartament cu doua camere costa in jur de 500 de euro pe luna, iar a unui apartament cu trei camere poate ajunge si la 800 de euro.

Analistii estimeaza ca pentru anul in curs trebuie sa ne asteptam la cresteri ale preturilor locuintelor cuprinse intre 10 si 20%, iar cele mai multe scumpiri se vor inregistra la ofertele destinate categoriei medii a populatiei. Vesti bune nu vin nici dinspre segmentul chiriilor, preturile aferente acestui serviciu fiind in plin avant, cu majorari prognozate la peste 30%.

Desi necesita un efort financiar mai mare, avantajul major al creditului ipotecar este ca beneficiarul se alege cu o casa, dupa ani la rand de rate lunare. Dezavantajul il constituie accesul mai greu la finantare, prin conditiile ce trebuie respectate de catre solicitant, dar si costurile majore cu plata comisionului initial si cu actele notariale. Chiria este ceva mai ieftina si ofera avantajul flexibilitatii.

Bancile devin tot mai restrictive, ingreunand accesul la credite

Nu numai cresterile de preturi micsoreaza sansa la o casa proprie, dar si inasprirea conditiilor de acordare a creditelor.

In urma cu un an, bancile erau implicate intr-o ampla campanie de relaxare a conditiilor de creditare, cu grad de indatorare de pana la 70%, cu posibilitate de avans 0, mai putina birocratie, cu o atitudine mai deschisa a ofiterilor de credit. In prezent, desi in teorie toate aceste posibilitati raman valabile, sunt foarte greu de accesat de catre solicitantul de credit.

Cine vrea sa beneficieze de grad de indatorare ridicat la calculul creditului ipotecar va trebui sa demonstreze ca are venituri de peste 1.500 de euro pe luna. Apoi, ca sa poata obtine creditul in conditii de avans 0, va trebui sa aduca in garantie, suplimentar, o alta proprietate imobiliara.

Atentie la dobanda anuala efectiva

Potrivit finzoom.ro, pentru un credit de 100.000 de euro pe o perioada de 30 de ani, in functie de banca, rata lunara variaza intre 500 si 1.120 de euro. Dobanda anuala efectiva, cunoscuta drept DAE, trebuie sa fie criteriul principal de diferentiere a ofertelor bancilor, dar foarte importante sunt si detaliile despre modul in care dobanda variaza in timp. Astfel, cea mai buna oferta de credit ipotecar, dupa costul total, o are ABN Amro, unde rata lunara este de 506,69 euro, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 7,60%, in conditiile unei dobanzi variabile, de 4,5% fixa in primul an. Problema cu aceasta oferta este, insa, ca banca nu ofera informatii despre modul in care dobanda va varia dupa perioada fixa.

Urmatoarea oferta tentanta, insa de data aceasta mult mai sigura din punctul de vedere al evolutiei dobanzii in timp, vine de la ING Bank, cu un credit ipotecar cu  asigurare de viata inclusa, rata dobanzii de 7,75%, dobanda anuala efectiva ajungand  la 8,15%. In aceste conditii, rata lunara ajunge la 715 euro. Cea de-a treia oferta in functie de dobanda anuala efectiva este creditul ipotecar cu perioada de gratie de la Garanti Bank. Valoarea DAE este de 8,48%, rata dobanzii de 6,3%, variabila, si o rata lunara de 800 de euro. Pe piata sunt, in continuare, oferte extrem de costisitoare, precum creditul oferit de UniCredit Tiriac Bank, cu o dobanda anuala efectiva foarte ridicata, de 15%, sporind rata lunara  la 1.020 euro pe luna.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: