Sapte iluzii la angajare

Data publicarii: 02-06-2008 | HR/Cariere

Cuvinte ca "sanse de promovare", "comisioane mari", "echipa stabila", rostite de angajator la interviu, pot fi doar simple vorbe-n vant, noteaza Evenimentul Zilei. Daca nu aprofundezi bine o oferta de munca, risti sa cazi prada promisiunilor angajatorului. In cazul in care la discutia cu angajatorul acesta ti-a promis "salariu motivant, comisioane atractive, traininguri", poti sa te bucuri, dar in acelasi timp trebuie sa te asiguri ca vor fi si reale. Daca nu vrei sa fii dezamagit, ia-ti masuri de siguranta si pune intrebari intervievatorului. In fond, doar nu vrei sa fii pacalit.

Posibile capcane

1 "Comisioane mari". Este foarte posibil ca angajatorul sa sustina ca ofera comisioane mari. Insa gandestete si la obiectivul pe care ti se cere sa-l indeplinesti. Nu este oare de nerealizat?

2 "Salariu motivant". Este o expresie folosita extrem de des in ultima perioada. "Poate fi motivant, dar suficient?", spune Alina Botezatu, managing partner al firmei Perspective Group. Poate ca intentiile angajatorului nu sunt deloc rele, dar nu coincid cu asteptarile tale.

"De aceea este indicat sa intrebi exact despre ce suma este vorba, ca sa poti lua o decizie corecta", recomanda Alina Botezatu.

3 "Sediu central". Faptul ca imobilul in care urmeaza sa lucrezi este ultramodern, cu mobilier nou, si situat chiar in centru, nu are nimic in comun cu salariul. Indiferent cati bani ar avea patronul, tu iei doar cat meriti sau cat negociezi.

4 "Multe bonusuri". Minunat. Ti s-a promis ca vei primi si bonusuri. Insa ce valoare au? Sau pentru ce le primesti? La ce interval poti sa primesti un astfel de bonus?

S-ar putea sa ti se explice ca "nu te-ai ridicat la inaltimea asteptarilor" sau ca "nu ti-ai atins obiectivele". De aceea este bine sa intelegi de la inceput care sunt asteptarile si obiectivele.

5 "Training de initiere". Este foarte posibil sa insemne o plimbare prin companie, alaturi de seful tau (sau de adjunctul superiorului) care sa iti arate grabit cam ce ar trebui sa faci la serviciu. Nimic rau in asta, doar ca ar fi fost de preferat sa stii de la inceput, nu?

Asadar, intreaba la interviul de angajare ce fel de training vei face, cand, cum, in ce conditii, cat timp. Atentie! Anumite firme iti pot solicita (de regula in cazul unor traininguri de specialitate) sa semnezi un document prin care sa accepti sa returnezi banii cheltuiti daca decizi sa pleci din companie intr-un anumit interval.

6 "Promovari numai pe baza de competenta". Vei fi deziluzionat daca vei crede asa ceva. Head-hunterul George Butunoiu spune ca, realist vorbind, promovarile nu se fac, si nici nu se pot face, numai pe criterii profesionale, obiective. "Subiectivitatea in aceasta situatie este normala! La fel de normal este ca un nou director sa dea afara niste oameni, chiar daca sunt competenti, pentru a-si numi oamenii in care are el incredere", explica George Butunoiu.

7 "Avansari rapide". Timpul de acomodare intr-o companie poate fi de trei luni, iar pentru performante, chiar de cinci luni. La sase luni are loc prima evaluare si de obicei decizia este de continuare a colaborarii si cam atat.

"Avansarile tin de mobilitatea pe scara ierarhica a celorlalti angajati. Daca aceste «miscari de personal» nu au loc, nici avansarile celor noi nu pot fi rapide", explica Oana Mosoiu, consultant HR al firmei Ascent Group.

Cele mai probabile avansari au loc intr-un an, uneori chiar doi.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: