O misiune CE verifica gestionarea fondurilor SAPARD in Romania

Data publicarii: 03-06-2008 | Economie

O misiune de audit a Comisiei Europene (CE) evalueaza timp de zece zile, incepand de marti, eligibilitatea cheltuielilor efectuate in cadrul programului SAPARD, a declarat, marti, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik.

"Este o misiune normala de audit, asa cum primim in fiecare an. Se vor verifica, pe baza unui esantion de control, anumite proiecte SAPARD si, implicit, eligibilitatea cheltuielilor", a declarat directorul general al APDRP, Laszlo Klarik.

Potrivit datelor furnizate de APDRP, pentru NewsIn, de la inceputul programului SAPARD s-au platit 1,08 miliarde de euro, iar de la inceputul anului 75,26 milioane de euro. De asemenea, pana la sfarsitul anului, APDRP mai are de cheltuit aproximativ 350 de milioane de euro, fonduri corespunzatoare alocarilor financiare pentru 2005 si 2006.

Prin programul SAPARD au fost aprobate si contractate 4.713 proiecte, in valoare de 1,49 miliarde de euro. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in cel mult doi ani de la contractarea acestora.

La inceputul lunii martie, potrivit Sofia News Agency, CE a sistat fonduri SAPARD si PHARE de 150-200 de milioane de euro destinate Bulgariei, din cauza suspiciunilor de frauda, a incapacitatii de absobtie si a neregulilor sistemului care gestioneaza fondurile.

Astfel, CE a sistat fonduri SAPARD pentru Bulgaria in valoare de pana la 150 de milioane de euro, destinate productiei si comercializarii de produse agricole si piscicole, din cauza unor fraude constatate in cazul acestor ajutoare. De asemenea, fonduri PHARE in valoare de 50 de milioane de euro au fost inghetate din cauza unor nereguli in cadrul agentiilor executive privind gestionarea absorbtiei banilor.

Ulterior, guvernul bulgar a decis sa consolideze controlul asupra utilizarii fondurilor europene. Printre masurile anuntate de premierul Serghei Stanisev, potrivit AFP, se numara publicarea listelor complete cu beneficiarii fondurilor de preaderare, in dorinta de transparenta. De asemenea, potrivit sursei citate, legea pe tema pietelor publice va trebui amendata pentru a face procesul mai eficient.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: