Bancherii din provincie castiga cu 20% mai putin decat cei din Bucuresti

Data publicarii: 03-06-2008 | HR/Cariere

Diferentele salariale dintre Bucuresti si provincie, de la nivelul sistemului bancar, se micsoreaza de la an la an, odata cu dezvoltarea retelelor din retailul bancar, dar si pe fondul avansului economic al zonelor care beneficiaza de tot mai multe investitii.

In prezent, diferenta de venituri pentru pozitii similare din sistemul bancar intre Bucuresti si orasele din provincie variaza intre 10% si 20%, potrivit ultimului studiu salarial anual "Paywell", realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers(PwC) Romania. "Acest fenomen este oarecum normal, daca avem in vedere nivelul posibil de incarcare a unui angajat din Capitala, comparativ cu un angajat dintr-un oras mic. De exemplu, un relationship manager dintr-o sucursala din Bucuresti va interactiona cu mai multi clienti decat un angajat, pe o pozitie similara, dintr-un oras mai mic", spune Radu Petrescu, senior consultant Human Resource Services la PwC Romania.

La nivelul anului 2006, cresterile salariale din zona Banat-Transilvania au fost de 31%, comparativ cu o crestere de 16%, realizata in Bucuresti, "ceea ce demonstreaza tendinta de aliniere a salariilor din aceasta regiune la salariile oferite in Capitala", explica Petrescu. Pentru anul 2007, cresterea salariala a fost unitara, salariile din Banat-Transilvania crescand cu 20%, in timp ce majorarile salariale operate in Capitala au fost de 19%. Potrivit studiului, cresterile salariale din sectorul bancar, raportate pentru 2007, s-au incadrat in tendinta generala a pietei, de 17%, estimarile firmei de consultanta pentru 2008 marcand o temperare a majorarilor salariale, prin coborarea la doar 14%.

Diferente mai mari la nivel de manageri. Pentru pozitiile de management, salariile sunt mai scazute in provincie fata de Bucuresti cu aproximativ 20-30%, potrivit estimarilor unei alte companii de consultanta din Big Four, Ernst&Young Romania.

"Nivelul acestora depinde de cererea si oferta fortei de munca; de obicei, in orasele care duc lipsa de specialisti bine pregatiti, fie se ofera pachete stimulative, care sa atraga personalul de la concurenta, fie se investeste mai mult in pregatirea noilor angajati", spune Roxana Morozan, manager Human Capital, Performance and Rewards in cadrul Ernst&Young.

Pozitiile cel mai dificil de ocupat in banci sunt cele de la nivel de management. GarantiBank semnaleaza dificultati in angajarea pe posturi precum director sucursala, manager relatii IMM, manager relatii persoane fizice, iar BCR gaseste greu manager retail. "Segmentul seniorilor este limitat, din cauza faptului ca piata creste mult mai repede decat capacitatea de profesionalizare a fortei de munca. Pe de alta parte, ei sunt deja «alocati», au un loc de munca bun, astfel incat negocierea trebuie sa aduca elemente noi, care sa justifice o schimbare", spune directorul HR al Piraeus Bank, care gaseste greu oameni pentru pozitia de director adjunct de sucursala. De asemenea, pozitii pentru care recrutarea este dificila sunt cele de analisti credite, casieri, dar si trainer retail sau asistent director. "Cresterea salariilor la nivelul posturilor de middle management a fost mai mare in ultimul an decat in cazul pozitiilor de senior management", spune Stelian Marian, managing director al Human Capital Solutions, companie de consultanta in resurse umane.

Continua expansiunea in orasele medii. Expansiunea pe segmentul retail banking continua si anul acesta, majoritatea bancilor avand drept prioritate dezvoltarea retelei de sucursale. Daca, pana in prezent, cele mai cautate pentru deschiderea de filiale erau orasele mari, "competitia bancilor s-a mutat la nivelul oraselor de marime medie, foarte multe banci deschizandu-si, concomitent, sucursale in aceste orase", spune Stelian Marian. "Daca, in anii trecuti, BRD si Volksbank au deschis cele mai multe sucursale noi, ceea ce a solicitat un efort masiv de recrutare, anul acesta, Millennium Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank si BCR, printre altele, au anuntat intentia de a-si extinde reteaua. Cel putin la nivel de sucursale, nu se preconizeaza o stabilizare la nivel de personal, ci, dimpotriva, fluctuatia de personal va continua sa se mentina", argumenteaza Oana Cosman, business manager al CVO Finance Recruitment, companie specializata in recrutarea de personal.

BCR are in plan, pentru anul 2008, deschiderea a aproape 90 de sucursale, ceea ce inseamna recrutarea a circa 360 de angajati. Pentru aceasta extindere, compania se orienteaza catre zonele cu cel mai mare potential de dezvoltare si va deschide cele mai multe sucursale in judetele Timis, Prahova si Cluj. Millennium Bank isi propune sa isi dubleze numarul de sucursale din tara, ajungand la un numar de 80 de unitati, pentru care este necesara angajarea a inca 300 de persoane, potrivit Simonei Zinca, director Resurse Umane al Millennium Bank Romania. Sucursalele vor fi deschise in Arad, Galati, Craiova, Pitesti, Ploiesti si Targu-Mures.

Un alt exemplu de continuare a extinderii sunt MKB Romexterra Bank, care intentioneaza sa deschida noua agentii pe parcursul anului 2008 (in Vaslui, Slobozia, Drobeta-Turnu Severin, Bistrita, Botosani, Alexandria, Odorheiu Secuiesc, Constanta, Bacau), si GarantiBank, care si-a propus sa deschida cate o agentie in fiecare oras important din tara si a deschis, de la inceputul anului 2007 pana in 2008, 25 de agentii in provincie.

Piraeus Bank Romania si-a dublat numarul de sucursale in 2007, iar anul acesta va atinge 180 de unitati. De la inceputul lui 2008, 18 noi filiale au fost deschise in provincie, in Arad, Arges, Brasov, Cluj, Harghita, Maramures, Pitesti, Satu Mare, a declarat pentru Business Standard Gabriela Constantinescu, director HR al companiei.

"Relocari" din alte orase sau din alte banci. Orasele in care companiile gasesc cel mai greu oameni pentru acoperirea posturilor din sucursale sunt: Teleorman, Focsani, Calarasi, Caras-Severin, Giurgiu, Satu Mare.

Relocarea personalului din Bucuresti sau din orasele mai mari pentru acoperirea pozitiilor vacante din zonele unde recrutarea este dificila se foloseste sporadic si doar pentru o perioada foarte scurta, pana la angajarea unei persoane pe postul respectiv, spune directorul de resurse umane al GarantiBank. Pozitiile pentru care relocarile au loc cel mai frecvent sunt cele de director de agentii. "Relocarile din Bucuresti sau din orasele mari spre orasele mai mici sunt doar in cazuri exceptionale. De regula, relocarile au loc in sens invers: din orase spre Bucuresti, ca urmare a numarului ridicat de posturi vacante, generat de centralizarea unor activitati de back-office sau suport", spune Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

Recrutarea specialistilor in domeniu se realizeaza, mai ales pentru posturile din provincie, prin atragerea acestora de la concurenta, spune reprezentantul Human Capital Solutions. Procentajul de oameni cu experienta in sistemul bancar, recrutati in provincie, poate ajunge si pana la 90%, cazul GarantiBank, potrivit informatiilor oferite de Virginia Otel, director de resurse umane al companiei. In cazul Romexterra, acest procentaj este de 60%, iar pentru BCR, coboara la 20-25%.

"Pentru posturile mai putin complexe, am remarcat implicarea unor banci in a recruta tineri absolventi, deoarece pregatirea pentru aceste posturi poate fi realizata relativ repede, in maximum trei luni", mentioneaza Stelian Marian.

Fluctuatie mai mare in vest

Fluctuatia de personal la nivelul subsidiarelor din provincie se situeaza la circa 7-9%, ajungand in unele orase si pana la 24%, potrivit declaratiilor companiilor din sistemul bancar. Zonele cu cea mai mare fluctuatie de personal se afla in regiunea de vest, fiind reprezentate de judetele Salaj, Alba, Arad, Timis, in regiunea de sud-vest: Valcea, Mehedinti, precum si in regiunea de sud-est: Galati, Constanta. Cea mai stabila forta de munca se afla in regiunea centrala: judetele Sibiu, Brasov, Prahova, Arges, dar si in judetele din nord-est: Iasi si Bacau. La nivelul anului 2008, fluctuatia din sistemul bancar este estimata de catre specialistii in resurse umane la circa 15-25%. "Putem vorbi de cel putin zece orase in care, fara probleme, reusesti sa identifici oportunitati reale de angajare. Daca inainte aveam doar doi poli, acum incep sa se simta si celelalte zone ca fiind valorificate, ceea ce este foarte sanatos pentru economia noastra", declara Camelia Stanculescu, director general al companiei de recrutare Manpower Romania. Conform studiului realizat de PwC, in anul 2007, salariul oferit pentru o pozitie de entry-level, in provincie, a variat intre 0,8 si 1,2 salarii medii brute pe economie. La nivel de specialist, valorile s-au situat la aproximativ doua-trei salarii medii pe economie.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: