Casele inteligente incep sa prinda si la romani

Data publicarii: 11-06-2008 | Imobiliare

Becuri care se aprind cand intri in camera si se sting cand iesi, temperatura care se regleaza in functie de dorintele tale, camere de luat vederi si sisteme care detecteaza orice miscare. Nu este science fiction, ci o casa "inteligenta". Folosite initial pentru imobilele de birouri, sistemele inteligente pentru cladiri sunt din ce in ce mai folosite si in domeniul rezidential. Mai exact, este vorba despre un sistem care gestioneaza unitar iluminatul, incalzirea, climatizarea, sistemele de siguranta si securitate din locuinta.

Aceste echipamente pot reduce risipa de curent electric, pentru ca urmaresc miscarile locatarului: daca iese dintr-o camera, lumina se stinge. Sistemul va fi programat sa opreasca sau sa porneasca sistemele de incalzire sau de sonorizare, dar si pentru a supraveghea copiii sau batranii care locuiesc singuri.
Pentru uituci

Daca sunteti dintre aceia care se intorc din drum pentru a verifica daca ati inchis apa, ati stins lumina sau ati uitat ceva in priza, acest sistem va poate scapa de un stres in plus. Daca ferestrele sunt lasate deschise, sistemul il avertizeaza pe proprietar si poate opri incalzirea in acea incapere. Totodata, senzorii de miscare si camerele video semnalizeaza si inregistreaza orice tentativa de patrundere in casa.

O alta trasatura importanta a acestor sisteme e faptul ca se pot comanda de la distanta. De asemenea, aparatele de aer conditionat sau caloriferele pot fi integrate in sistem, programate si comandate centralizat sau individual, camerele putand fi incalzite diferentiat, dupa programul pe care il doriti.

Pretul, in functie de complexitate

In ceea ce priveste costurile, pretul variaza in functie de numarul de echipamente folosite si de complexitatea programului folosit. De altfel, de complexitatea acestor programe depinde si tipul de clasificare a respectivei case - daca este "inteligenta" (monitorizeaza informatii, ia decizii si emite comenzi) sau doar automatizata (in care anumite actiuni sunt executate automat prin telecomanda).

Spre exemplu, iluminatul unui apartament de trei camere costa aproximativ 250-300 de euro. Cam la acelasi pret ajunge si sistemul de senzori de miscare. La suma finala se adauga si pretul unitatii centrale si a programelor care memoreaza si monitorizeaza informatiile.

Astfel, pretul pentru un astfel de sistem pleaca de la cateva sute de euro pentru un apartament de doua camere, si poate ajunge la cateva sute de mii de euro pentru o casa de dimensiuni mari.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: