Nivelul de inteligenta nu este conditionat de marimea creierului
Data publicarii: 11-06-2008 | EducatieMarimea creierului uman nu este un indicator al nivelului de inteligenta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici. Cercetatorii de la Wellcome Trust Sanger Institute din Hinxton, Cambridge, au descoperit ca inteligenta este conditionata mai degraba de complexitatea conexiunilor dintre celulele creierului, facand o comparatie cu puterea de procesare a unui computer. Cercetatorii au facut aceasta descoperire in timp ce comparau creierul uman cu cel al altor animale.
Anterior, cercetatorii au crezut ca oamenii foarte inteligenti au un creier mai mare, coeficientul de inteligenta fiind, in opinia acestora, direct proportional cu numarul de conexiuni nervoase. Cercetatorii credeau ca procentajul de proteine de pe jonctiunile nervoase este similar la majoritatea animalelor. Insa, autorii studiului au descoperit ca mamiferele au un procentaj mai mare de proteine pe sinapsele din creier fata de celelalte specii.
Specialistii cred ca descoperirea poate oferi noi informatii despre creierul uman. Studiul desfiinteaza ideea potrivit careia mai multi nervi, adica un creier mai mare, inseamna "mai multa putere de procesare” a creierului, a indicat profesorul Seth Grant. "Am descoperit diferente semnificative in ceea ce priveste numarul de proteine de pe conexiunile neuronale la diferite specii", a adaugat acesta.
Cercetatorii au analizat aproximativ 600 de proteine descoperite pe sinapsele mamiferelor. Ei au descoperit ca doar 50% din ele sunt prezente si la nevertebrate si ca aproximativ 25% din ele se gasesc la organismele unicelulare, care nu au creier. Pentru prima data, echipa a izolat proteine de pe sinapsele din creierul mustelor si a confirmat ca acestea nu sunt la fel de complexe ca cele ale vertebratelor.
Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri