Nivelul de inteligenta nu este conditionat de marimea creierului

Data publicarii: 11-06-2008 | Educatie

Marimea creierului uman nu este un indicator al nivelului de inteligenta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici. Cercetatorii de la Wellcome Trust Sanger Institute din Hinxton, Cambridge, au descoperit ca inteligenta este conditionata mai degraba de complexitatea conexiunilor dintre celulele creierului, facand o comparatie cu puterea de procesare a unui computer. Cercetatorii au facut aceasta descoperire in timp ce comparau creierul uman cu cel al altor animale.

Anterior, cercetatorii au crezut ca oamenii foarte inteligenti au un creier mai mare, coeficientul de inteligenta fiind, in opinia acestora, direct proportional cu numarul de conexiuni nervoase. Cercetatorii credeau ca procentajul de proteine de pe jonctiunile nervoase este similar la majoritatea animalelor. Insa, autorii studiului au descoperit ca mamiferele au un procentaj mai mare de proteine pe sinapsele din creier fata de celelalte specii.

Specialistii cred ca descoperirea poate oferi noi informatii despre creierul uman. Studiul desfiinteaza ideea potrivit careia mai multi nervi, adica un creier mai mare, inseamna "mai multa putere de procesare” a creierului, a indicat profesorul Seth Grant. "Am descoperit diferente semnificative in ceea ce priveste numarul de proteine de pe conexiunile neuronale la diferite specii", a adaugat acesta.

Cercetatorii au analizat aproximativ 600 de proteine descoperite pe sinapsele mamiferelor. Ei au descoperit ca doar 50% din ele sunt prezente si la nevertebrate si ca aproximativ 25% din ele se gasesc la organismele unicelulare, care nu au creier. Pentru prima data, echipa a izolat proteine de pe sinapsele din creierul mustelor si a confirmat ca acestea nu sunt la fel de complexe ca cele ale vertebratelor.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: