Banca iti gireaza afacerea
Data publicarii: 17-06-2008 | Finante-BanciIn derularea activitatii sale, orice firma poate conta pe girul institutiilor bancare, prin intermediul scrisorilor de garantie, noteaza Adevarul. In baza unui depozit sau a altor garantii, bancile accepta sa devina garantul clientiilor sai. Tot mai multi romani au inceput sa inteleaga utilitatea acestui produs.
De regula, bancile sunt cele care solicita clientilor lor garantii, atunci cand acorda imprumuturi. Exista insa si situatii in care institutiile de credit sunt cele care ofera firmelor si populatiei garantia lor, prin acordarea de scrisori de garantie bancara (SGB).
Un astfel de produs reprezinta un inscris prin care o banca, denumita garant, se angajeaza la plata unei anumite sume de bani, in favoarea unei persoane fizice sau juridice, denumita beneficiar, in cazul in care solicitantul scrisorii nu-si va respecta obligatiile sale contractuale.
Banca ofera clientelei scrisori de garantie bancara care au ca obiect garantarea platii unor aprovizionari destinate activitatii curente, participarea la licitatii, buna executare, restituirea avansurilor acordate sau plata taxelor vamale.
De asemenea, se poate garanta transportul marfurilor aflate in tranzit, rambursarea unor credite acordate de alte institutii de credit si orice alt angajament comercial. La fel ca imprumuturile bancare, SGB se acorda pe baza unor garantii.
Produsul poate fi obtinut foarte usor daca este garantat cu un depozit colateral. Daca solicitantul nu dispune, insa, de un depozit, poate solicita scrisori de garantie pe baza altor tipuri de garantii, cum ar fi ipotecile, gajurile sau garantii ale Fondurilor de Garantare.
In acest caz, este necesara o analiza mai amanuntita a solicitantului, indeosebi in ceea ce priveste capacitatea de plata a acestuia, si ca urmare si documentatia solicitata este mai complexa. Spre deosebire de creditele bancare, a caror destinatie o reprezinta finantarea activitatii curente sau a investitiilor clientilor, SGB nu reprezinta un instrument de plata efectiv.
Mai ieftin decat un credit
O comparatie intre credite si scrisorile de garantie bancara arata ca un avantaj pentru clientul care solicita o SGB ar fi costurile mai reduse. De exemplu, Romanian International Bank (RIB) percepe pentru eliberarea unei SGB in lei, garantata cu depozit colateral, doar un comision de emitere de 0,15%/trimestru, de minimum 50 lei/an.
In plus, pentru depozitul colateral, clientul primeste dobanda ca pentru un depozit obisnuit. Un dezavantaj pentru clientul care beneficiaza de o SGB ar putea aparea insa in cazul in care banca este nevoita sa execute angajamentul asumat prin scrisoare.
In aceasta situatie, suma platita de banca se transforma in credit pentru solicitantul SGB, acesta fiind nevoit sa plateasca o dobanda majorata si sa suporte toate celelalte costuri aferente unui imprumut.
Solicitari in crestere
Dezvoltarea relatiilor comerciale si financiare a impus o dezvoltare pe masura a industriei garantiilor bancare. "Este imposibil sa participi la o licitatie, sa obtii un avans substantial sau restituirea unei retineri contractuale, sa inchei un contract fara a prezenta o scrisoare de garantie bancara", explica reprezentantii BCR.
In plus, acestia sunt de parere ca tot mai multi clienti sunt constienti de utilitatea si beneficiile reale pe care le pot aduce un astfel de produs. Astfel, numarul si valoarea scrisorilor de garantie bancara au crescut de la an la an.
De exemplu, BCR, cea mai mare banca din sistemul romanesc, a emis in 2007 aproximativ 10.000 de garantii bancare, in afara celor aflate in derulare. In primele cinci luni ale acestui an, OTP Bank Romania a acordat clientelei sale peste 550 de scrisori de garantie bancara.
CNVM nu accepta SGB la Fondul de Compensare
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) refuza, insa, sa accepte brokerilor scrisorile de garantie bancara ca o parte a contributiilor la Fondul de Compensare a Investitorilor. CNVM argumenteaza decizia prin faptul ca riscurile aferente emiterii si utilizarii scrisorilor de garantie nu pot fi cuantificate cu precizie.
Comisia recunoaste si accepta in prezent SGB pentru decontarea tranzactiilor de catre Depozitarul Central si pentru garantarea ofertelor publice de cumparare.
"Pare surprinzator ca o institutie precum CNVM, care a autorizat 15 banci de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare pe piata romaneasca de capital, nu are incredere in scrisorile de garantie emise de acestea si le considera riscante", spun brokerii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI