Speculatia, strategie de baza in piata derivatelor

Data publicarii: 25-06-2008 | Bursa

Speculatia este o activitate in care o persoana isi asuma riscul in speranta de a realiza profit in urma modificarilor de pret. Speculatorul va cumpara de pe piata futures daca se asteapta ca preturile sa creasca si va vinde daca se asteapta la o scadere a acestora.

In opinia Mirabelei Coos, broker la SSIF Broker Cluj, "un rol deosebit de important in piata derivatelor il au speculatorii. In lipsa acestora, practic piata nu ar avea nici ratiune, nici suport in ceea ce priveste contrapartida. Rolul lor este cel mai bine exemplificat de pregatirea pietei in vederea realizarii operatiunilor care au rol de protectie (arbitrajele).

Pentru atragerea lor trebuie insa creat un mediu propice, dominat de volatilitate, care va atrage o lichiditate adecvata. Speculatorii sunt mereu altii, schimba mereu pozitiile in piata si urmaresc obtinerea castigurilor usoare, preluand astfel de la arbitrajori sau hedgeri sarcina riscului".

In ultimii ani, instrumentele derivate au intrat in atentia speculatorilor din mai multe motive. Folosind metoda tranzactionarii in marja, prin care practic se imobilizeaza intre 15- 20% din valoarea de piata a titlului, tranzactiile genereaza un castig mult mai mare decat cele obtinute pe pietele clasice. In acest fel, castigul obtinut se raporteaza la o suma investita de cinci ori mai mica, randamentul fiind de tot atatea ori mai mare.

Totodata, plasamentele la termen sunt usor de urmarit si evaluat. Analizele pentru tranzactiile futures pot fi realizate pe baza acelorasi informatii si rationamente ca si previziunile pentru plasamentele clasice in actiuni sau alte produse (cursul de schimb, metale pretioase, grau, cafea, petrol etc.).

In prezent, la Bursa din Sibiu, cele mai atractive contracte sunt cele pe SIF 2 si SIF 5, cele din aria petrolierelor, RRC sau SNP, dar si de pe segmentul bancar prin derivatele pe TLV si EBS. Prezenta market makerilor la SIBEX  a avut drept efect o dinamizare a pietelor pe valute, mai exact pe contractele RON/EURO, RON/USD si CHF/RON.

In generarea cotei de atractivitate pe care produsele amintite o obtin, un rol aparte revine speculatorilor, adica acelei categorii de investitori cu un apetit crescut pentru risc. Riscul de care vorbim este insa "acceptat", si nu "creat" de catre speculator, situatie care indica rolul pozitiv al activitatii speculative.

"Speculatorul are rolul de a umple golul intre cotatiile hedgerilor sau arbitrajorilor si se constituie intr-un motor al pietei, atunci cand nu exista date fundamentale care sa influenteze decisiv evolutia pretului, explica Victor Pop, directorul de operatiuni de la Intervam. In luarea deciziilor, el este nevoit sa apeleze la analizele neconventionale,  ceea ce face ca demarcatia intre inspiratie si stiinta sa fie foarte mobila si de aceea foarte greu perceptibila".

Este evident ca, intr-o piata fara speculatori care sa preia riscul, ar fi foarte greu ca hedgerii sa stabileasca un pret. Insa atunci cand speculatorii patrund pe piata, numarul cumparatorilor si al vanzatorilor creste, iar hedgerii nu mai sunt limitati la nevoile de acoperire a riscului celorlalti. In plus, asumandu-si riscul si aducand lichiditate si capital, speculatorii ajuta la asigurarea stabilitatii pietei.

Operatiunea speculativa are drept rezultat obtinerea de profit din diferenta dintre preturile de vanzare si cele de cumparare sau invers. Astfel, speculatorul incearca sa maximizeze profitul obtinut intr-o perioada de timp cat mai scurta, imobilizand o parte cat mai mica din fondurile proprii. Profitul potential al unei strategii de speculatie este proportional cu acea cantitate a riscului asumat si cu abilitatea speculatorului de a estima corect miscarea pretului. Castigurile si pierderile potentiale sunt la fel de mari pentru speculatorul care vinde ca si pentru speculatorul care cumpara.

"In ceea ce priveste rentabilitatea obtinuta pe piata futures, daca ne referim la cele mai volatile contracte DESIF 2 si DESIF5, observam ca oportunitatea de castig se poate determina ca un indicator general inmultind volatilitatea medie din piata spot cu levierul fiecarui tip de contract din piata la termen", a mai declarat Pop. La randul ei, Coos a punctat ca "speculatia este legata de riscuri enorme si, de aceea, se poate spune ca in lipsa unei autodiscipline, adica folosirea unor ordine cum ar fi stop loss, take profit sau acoperire cu optiuni, investitorul este expus mereu unui potential faliment.

Piata derivatelor este locul perfect de aservire a intereselor speculatorilor si le va aduce randamente ridicate, in masura in care operatiunile derulate sunt realizate potrivit unei strategii bine definite. Orice slabiciune de tipul lacomiei, fricii, panicii poate aduce grave pierderi financiare".

In ceea ce priveste categoriile de speculatori, Coos observa ca "unii urmaresc regulile si indicatiile analizelor tehnice, altii apeleaza la o analiza obiectiva, de ansamblu asupra pietei ori se folosesc atat de interpretarile analizei tehnice,  cat si de recomandarile analizei fundamentale. Probabil exista si o categorie de jucatori care se ghideaza dupa metode empirice - intuitie, vise, zvonuri".

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: