Bancile tin cu dintii de dobanzile variabile si comisioane

Data publicarii: 26-06-2008 | Finante-Banci

Desi Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a solicitat Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) modificarea contractelor de credite, astfel incat sa se asigure dobanzi si comisioane fixe pe toata durata imprumutului, bancile nu vor sa renunte la dobanzile variabile.

In urma reclamatiilor, ANPC a semnalat existenta unor clauze bancare care ar trebui ajustate, referitoare la modul in care sunt calculate dobanzile si comisioanele pe durata contractelor de credit.

"ARB este in dialog cu ANPC in ceea ce priveste contractele de credit. ANPC ne-a atras atentia ca exista unele clauze unde, in conformitate cu normele europene si legislatia europeana, ar trebui sa aducem unele ajustari. Ajustarile se refera la doua aspecte foarte importante, respectiv dobanzile si comisioanele", a declarat ieri presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

Acesta a apreciat ca este necesara stabilirea componentelor variabile si fixe in cadrul contractelor de creditare, dar considera ca dobanda trebuie sa fie variabila. "Este un lucru pe care nu-l putem prevedea pe o perioada foarte mare, mai ales pentru creditele pe termen lung. Comisioanele ar trebui sa fie fixe pe toata perioada de derulare a creditelor", a spus Ghetea.

Aplicarea unei dobanzi variabile este, in opinia presedintelui ARB, o modalitate de protectie atat a clientilor, cat si a bancilor.

"Vom incerca sa gasim cea mai buna solutie, astfel incat clientii sa fie protejati. Vom continua discutiile cu ANPC in perioada urmatoare", a mentionat Ghetea.

Presedintele ARB a mai spus ca la ANPC au fost depuse 400 de reclamatii legate de clauzele din contractele de creditare, situatie care nu este considerata insa grava. "Nu cred e vorba de multe reclamatii. Se vorbeste de circa 400 de reclamatii, la cateva milioane de credite, deci nu suntem intr-o situatie grava", a apreciat Ghetea.

O alta solicitare a ANPC se refera la introducerea obligativitatii bancilor de a pune la dispozitia clientilor contractul de credit timp de zece zile inainte de fi semnat.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: