Celularele medii sunt mai putin nocive
Data publicarii: 04-08-2008 | IT&CTelefoanele cu dotari tehnice medii au un nivel de radiatii electromagnetice mai scazut. In afara de alegerile de ordin tehnic pe care trebuie sa le faci cand cumperi un telefon mobil, este bine sa afli si ce nivel de radiatii are aparatul. O valoare SAR mare se regaseste, in general, la mobilele complexe, cu sistem de operare. Bateria performanta poate insemna de asemenea un nivel de radiatii mai ridicat.
Un SAR scazut este de gasit de obicei la telefoanele mai simple, de nivel mediu. Daca insa tii cont de unele sfaturi simple, poti folosi in siguranta un smartphone cu un SAR ceva mai ridicat.
SAR-ul de pe eticheta
Corpul omului absoarbe prin tesut radiatiile electromagnetice emise de telefonul mobil. Unitatea de masura a acestei absorbtii este SAR (Specific Absorption Rate) si reprezinta wati pe kilogram. Cu cat nivelul SAR este mai ridicat, cu atat sunt absorbite mai multe radiatii de catre organism.
Valoarea SAR a fiecarui aparat trebuie sa fie precizata pe eticheta produsului sau in descrierea lui de pe site-ul magazinului on-line. In oras, numai magazinele mari sau lanturile internationale de magazine respecta aceasta recomandare, iar pe internet SAR-ul este precizat foarte rar.
Magazinele se pliaza pe interesul sau, mai curand, dezinteresul romanilor. "Clientii romani nu sunt interesati aproape deloc de nivelul SAR al telefoanelor. Intr-un an, un singur client a intrebat de acest lucru", a declarat Cladiu Ilie, coordonatorul departamentului electro de la Shopix.ro.
Tehnici de autoaparare
Ce putem face totusi pentru a fi siguri ca aparatul pe care-l folosim zilnic nu este nociv pentru sana- tatea noastra? In primul rand, trebuie stiut ca toate telefoanele mobile emit aceste radiatii, deci nu exista risc zero. In al doilea rand, clientii sunt sfatuiti sa intrebe la magazin care este nivelul SAR al aparatului dorit si sa verifice valoarea pe internet, din surse independente, precum Sarvalues.com.
Lipsa de promovare a aparatelor cu SAR mic este cauzata tot de dezinteresul clientilor romani, crede Claudiu Ilie. De aceea, clientul trebuie sa se informeze singur.
Doctorul Ronald B. Herberman, director la Institutul Cancerului din Universitatea din Pittsburgh, ii sfatuieste pe parinti sa nu-si incurajeze copiii sa foloseasca telefonul decat in cazuri foarte importante. Folosirea difuzorului extern sau a unui handsfree cu fir este recomandata in timpul convorbirilor. Daca trebuie sa porti mereu cu tine telefonul, tine-l cu tastatura spre corp. Cand vorbesti, muta cat mai des aparatul de la o ureche la alta si evita sa-l folosesti cand semnalul e slab sau cand te deplasezi cu viteza mare.
2W/kg este nivelul SAR maxim recomandat de Consiliul Uniunii Europene, printr-un document din 1998.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri