Casele de avocatura ofera avocatilor debutanti salariu de circa 1000 euro

Data publicarii: 04-08-2008 | HR/Cariere

Casele de avocatura au inceput recrutarea absolventilor de drept din promotia 2008 carora le sunt oferite salarii de aproximativ 1000 euro pe luna, dar si programe de specializare (consultanta, litigii etc.), potrivit datelor oferite de reprezentantii acestora.

In principal, majoritatea firmelor chestionate au ca obiectiv aducerea a aproximativ 10 tineri noi avocati, insa numarul acestora ar putea fi mai mic in principal din cauza programelor riguroase de testare si recrutare.   

Bostina si Asociatii recruteaza in centrele universitare din Iasi si Cluj

Bostina si Asociatii a extins aria de recrutare si in centrele universitare de la Iasi si Cluj, in mare parte datorita dezvoltarii retelei teritoriale de birouri ale casei de avocatura. "Probabil vom recruta intre 6 si 10 absolventi. Avem in vedere absolventii din centrele universitare de la Iasi si de la Cluj pentru a acoperi necesarul creat prin dezvoltarea retelei teritoriale si a cresterii activitati derulate de birourile noastre teritoriale", a declarat avocatul coordonator Doru Bostina.
 
In principal, casa de avocatura se foloseste pentru recrutare, dar fara a marginaliza celelalte metode, pe recomandarile venite din partea propriilor avocati. "Lumea avocatilor e relativ mica (...) si ca atare recomandarea unui avocat asociat poate sa constituie un motiv suficient de puternic pentru a castiga cuiva o invitatie la interviu. Pentru studenti, anul trecut si acum doi ani am acordat doua burse studentilor de la drept din cadrul Universitatii Bucuresti si, anul trecut una la Iasi", a mai declarat Bostina.

In afara recomandarilor, Bostina si Asociatii se foloseste si de serviciile unor agentii de recrutare on-line, dar multi avocati trimit prospectiv CV-urie lor. "Unii dintre ei au o anumita experienta care-i recomanda, altii sunt nevoiti sa treaca printr-un riguros program de testare si recrutare", a mai spus Doru Bostina.

Acesta a mai adaugat ca din cei admisi in casa de avocatura majoritatea raman sa profeseze la Bostina si Asociatii. "Din cei sapte tineri avocati veniti printr-un program special de recrutare derulat in vara trecuta, sase sunt inca in firma", a declarat Bostina.

De asemenea, casa de avocatura are programe de training adaptate in functie de ce necesarul absoventilor: cursuri de project management, achizitii publice, communication skills, business presentation skills etc.

Potrivit spuselor avocatului coordonator Bostina si Asociatii, salariul oferit depinde de valoarea fiecarui absolvent. "Trebuie remarcat ca si pe piata de avocatura s-a observat o "calmare" a salariilor fata de anul trecut, in special pentru noii intrati pe piata muncii", a adaugat Doru Bostina.

Salans isi trimite "recrutii" la training in cele peste 20 de birouri din lume

Salans deruleaza anual campanii de recrutare la facultatea de drept, iar incepand din acest an s-a alaturat programului START Internship, in care este implicata comunitatea de afaceri din Romania prin diferite asociatii si camere de comert, ambasade, universitati si asociatii studentesti.

Potrivit managing partner Salans, Anda Todor, in urma prezentarilor de la facultatea de drept, dedicate studentilor in ani terminali, se primesc in jur de 20-30 de CV-uri. "Cei selectati sunt chemati la interviu si daca lucrurile decurg normal, studentul este chemat la internship. Vara aceasta, de exemplu, avem cincisprezece interni, care speram sa dovedeasca in primul rand o mare dorinta de a invata si de a se forma printre avocati de elita", a spus Anda Todor.

Aceasta a precizat ca in acest an Salans si-a propus sa recruteze noua-zece tineri absolventi.

Odata recrutati avocatii Salans participa la programe de training anuale, in strainatate, in functie de grupul de practica din care fac parte, in cadrul carora interactioneaza cu colegii din cele 21 de birouri ale firmei din lume

Salariul unui incepator la Salans poate depasi 1000 euro lunar, insa, conform spuselor managing partner Salans, principala problema este ca multi dintre tinerii absolventi se asteapta sa castige foarte mult dintr-odata si nu au rabdare sa capete experienta.

La ZRP doar 2% dintre canditati trec in etapele ulterioare de recrutare

Doar 2% din cei care trimit CV-uri casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) au sanse sa acceseze in etapele ulterioare de recrutare. "Primim solicitari de angajari extrem de diverse, de la tineri absolventi ai facultatilor de drept din Bucuresti si din tara, de la sefi de promotie sau beneficiari ai unor burse la universitati din strainatate, pana la avocati cu multi ani de experienta. Statistic, aproximativ 2% dintre cei care transmit CV-uri sunt invitati sa parcurga procedurile ulterioare de recrutare", a declarat senior partner, Ioana Racoti.ok
 
Potrivit senior partner ZRP, persoanele selectate sunt invitate la un interviu preliminar cu unul dintre partneri si sustin la finalul interviului un test scris de cunostinte juridice si un test scris de limba engleza. Dupa aceea candidatii recrutati vor redacta anumite materiale juridice, in romana si engleza. Cei selectati in urma acestei probe sunt invitati la un interviu final cu toti partenerii departamentului de consultanta, respectiv litigii, in functie de optiunea candidatului.

De asemenea, cei selectati in vederea angajarii sunt supusi unei testari psihologice.

La fel ca in cazul Salans salariul oferit de ZRP unui absolvent se ridica in jurul valorii de 1000 euro, care pare a fi un pret al pietei. "Cifra de 1000 euro a fost avansata de mai multi colegi de la firme concurente ca fiind onorariul oferit unui tanar absolvent de drept. Nu ne-am simtit niciodata nevoiti sa supralicitam si sa anuntam un onorariu mai mare de acesta pentru a atrage tinerii absolventi. Avem o grila de salarizare, dar apreciem de la caz la caz onorariul pe care il oferim unui absolvent, in functie de impresia generala si rezultatul final al procedurii de recrutare", a precizat Ioana Racoti.
 
Din promotia 2008, ZRP isi propune sa recruteze cinci absolventi.

Peste 90% din absolventii recrutati de Musat & Asociatii raman in firma

Musat & Asociatii intentioneaza sa angajeze pana la 15 absolventi de drept in 2008. Potrivit avocatului asociat Mona Musat, 90% din absolventii recrutati raman pe post."Peste 90% din tinerii absolventi recrutati raman pe post si reusesc sa-si construiasca o cariera avocatiala solida, inclusiv sub aspect financiar", a declarat Mona Musat.

Desi primesc foarte multe CV-uri, Mona Musat a declarat ca societatea de avocatura se bazeaza in special pe recomandarile venite din mediul universitar."Avem cea mai mare incredere in recomandarile venite din mediul universitar. (...) In vederea cooptarii in echipa Musat & Asociatii, supunem toti candidatii unei testari riguroase a cunostintelor teoretice pentru a ne asigura ca selectam oamenii cel mai bine pregatiti", a mai spus avocatul asociat Musat.

De asemenea, in cadrul societatii exista un program de training intern al avocatilor, structurat pe arii de practica, care este completat, cu traininguri externe, specializate. "Pentru programul de training intern, la inceputul anului se stabileste un calendar al cazuisticii si temelor ce vor fi abordate. Acest calendar este completat cu traininguri punctuale, focusate pe practica avocatiala si problemele complexe cu care ne intalnim in activitatea de zi cu zi sau pe cazuistica si practica internationala cu caracter de noutate",a declarat Moan Musat.

Conform declaratiei sale stabilitatea avocatilor la Musat & Asociatii a fost, in ultimii trei ani, de peste 95%.

In privinta onorariilor, potrivit Monei Musat, absolventii recrutati primesc in primul an de stagiatura acelasi onorariu. "Abia din anul doi de stagiatura apar diferentieri in functie de progresul si performantele profesionale obtinute", a adaugat aceasta.

Una dintre problemele cu care se confrunta Musat & Asociatii in recrutarea de tineri avocati este lipsa cunoasterii unei limbi straine. "Peste 85% din clientii nostri sunt de limba engleza, astfel ca pentru un tanar absolvent care doreste sa-si construiasca o cariera profesionala la Musat & Asociatii, cunoasterea unei limbi straine este o conditie indispensabila. Din pacate, destul de putini absolventi indeplinesc aceasta conditie", a punctat Mona Musat.

NewsIn