China cheltuieste milioane de dolari pentru modificarea vremii in timpul Olimpiadei

Data publicarii: 08-08-2008 | International

Dorinta chinezilor de a avea cea mai reusita Olimpiada este atat de mare incat vor sa faca si vremea sa asculte de ei. Cu acest scop au pregatit o adevarat flota de rachete. Acestea vor fi indreptate spre norii care le-ar putea compromite Jocurile.

Incercarea de a controla vremea nu este noua pentru chinezi. In fiecare an cheltuiesc 90 de milioane de dolari, suma fabuloasa daca o raportam la numarul de reusite. Totusi, anul trecut in aprilie au reusit sa mareasca stratul de zapada din muntii tibetani cu un centimetru prin modificarea norilor. Acum, tinta Biroului de Modificare a Vremii, organism unic in lume, este sa tina la distanta norii incarcati cu ploaie astfel incat desfasurarea Olimpiadei sa nu fie perturbata.

china modifica vremea

Increderea asiaticilor nu este impartasita si de americani. Bruce Boe, directorul institutului de meteorologie din Fargo crede ca este un plan extrem de costisitor si greu realizabil. "Natura este atat de imprevizibila si puternica. Nu de putine ori ne-a aratat cat de usor poate sa ne copleseasca. E aproape imposibil sa obtii un control atat de precis asupra fenomenelor climatice". Misiune cu atat mai putin plauzibila cu cat nu a fost efectuat nici un studiu preliminar pentru a se stabili costurile si strategia, adauga Boe.

Astfel de incercari nu sunt noi. Multe state s-au gandit la incarcarea norilor sau la devierea lor pentru a salva zonele cu deficit de apa. Pana acum, esecurile au fost mai numeroase decat reusitele. In 1950 laboratoarele General Electric au dezvoltat primele experimente, plecand de la principiile de formare a precipitatiilor. Norii cu ploaie sunt cei in care se gasesc cristale de gheata. Astazi, cristalele de gheata sunt inlocuite de iodatul de argint in experimentele de "insamantare" a norilor.

O alta metoda, pe care cercetatorii o considera mult mai promitatoare, foloseste materiale simple, pe baza de sare pentru a crea puncte de cristalizare. 

Ambele metode insa au nevoie de un nor. A crea un nor este imposibil. Tot ceea ce se poate face este sa-l fertilizezi, astfel incat sa produca mai multa ploaie sau ninsoare. Initiativa chineza, motivata de dorinta ca Olimpiadei organizate de ei sa nu-i lipseasca nimic, are o parte importanta de risc. Un proces pe care nu il stapanesti bine se poate intoarce impotriva ta. Dupa descoperirea celor de la GE, s-au facut experimente intr-o regiune din apropierea New York-ului. Norii au fost incarcati astfel incat sa produca mai multa zapada. Consecinta a fost cea mai abundenta ninsoare din an, determinandu-i pe initatorii experimentului sa se intrebe daca pot sa controleze cu adevarat toate etapele.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: