Supraincarcarea, motiv de demisie pentru angajati

Data publicarii: 11-08-2008 | HR/Cariere

Supraincarcarea este unul dintre motivele pentru care angajatii de pe piata locala isi parasesc companiile, considera specialistii in resurse umane. In plus, un volum de munca ridicat si lipsa timpului dedicat vietii personale duc la scaderea creativitatii si productivitatii angajatilor.

"Nivelul ridicat de incarcare a muncii este unul dintre motivele care ii fac pe angajati sa plece din companii. Faptul ca se lucreaza dupa sisteme de management internationale este mai solicitant pentru angajati, iar cei care nu se pot incadra prefera sa plece", spune Brandusa Fecioru, care a fost pana de curand director de resurse umane pentru A & D Pharma, cel mai mare distribuitor si retailer din industria farmaceutica locala.

Potrivit specialistilor, companiile sunt tot mai atente cand vine vorba de echilibrul dintre viata personala si profesie al angajatilor, in conditiile in care au realizat ca munca peste program este daunatoare creativitatii oamenilor si capacitatii lor de a da randament maxim. "Firmele care au abordarea aceasta intensiva, utilizeaza resursele umane la maximum pentru o perioada scurta de timp, dar apoi, omul va pleca pentru ca se va simti foarte inchis in serviciul sau si extenuat", explica Oana Bornaz, CEO pentru dezvoltatorul IT Gecad Technologies.

Companiile aleg in ultimul timp sa-si desfasoare activitatile de teambuilding pe parcursul programului de lucru, din dorinta de a nu interveni in timpul personal al angajatilor. "Organizam mini-teambuildinguri de doua ori pe luna, care nu sunt in weekenduri si nici in timpul liber al oamenilor. Incurajez oamenii sa lucreze cu placere orele de lucru si apoi sa mearga acasa sa isi vada de prieteni, familie, activitati personale, pentru ca un om care sta 14 ore la serviciu, chiar daca sta doua ore la sala de relaxare si una la cafea, nu e un om creativ pentru mult timp", spune Oana Bornaz. Doar relaxarea si existenta unei vieti personale poate sa ii faca pe angajati sa fie productivi pe o durata mare de timp, considera reprezentantul Gecad Technologies.

Programul de lucru flexibil este o alta facilitate care a intrat in atentia angajatorilor romani in urma cu cativa ani, sub forma bunelor practici importate de catre companiile multinationale. "Numarul companiilor care includ aceasta practica in politica de motivare a angajatilor a crescut, in special in ultimii doi ani", afirma Amalia Picleanu-Savinescu, managing partner Tandem Consulting.

Studiile arata ca o flexibilitate crescuta din partea angajatorilor reduce absenteismul, imbunatateste sanatatea angajatilor si creste implicarea in problemele companiei.

Un studiu realizat de Institutul de Cercetari asupra Ocuparii Fortei de Munca din Marea Britanie, tara recunoscuta pentru volumul de munca prestat peste program, arata ca in decursul anului trecut s-au inregistrat scaderi in practicarea orelor suplimentare, platite sau neplatite.

Business Standard