Cum va arata piata financiara in 2020

Data publicarii: 18-08-2008 | International

Piata de capital este intr-o continua miscare. De acum 70 de ani, cand apele financiare au fost prima data agitate de o mare criza, pana acum, cand aceleasi ape iarasi au fost serios tulburate, lucrurile s-au schimbat radical. Pofta de a face bani a dus la noi instrumente financiare, la noi institutii si legi. Dar si la greseli de miliarde de dolari. Saptamanalul britanic BusinessWeek a incercat sa schiteze, cu ajutorul principalilor actori financiari, caile pe care o vor lua banii in urmatoarea decada.

Ceea ce vad expertii este o piata in care bancile de investitii vor arata mai degraba ca institutiile guvernamentale de depozitare a banilor, fondurile mutuale vor fi tot mai putine, iar bursele vor deveni internationale cu un "supra-organism" de control. "Granitele in care se misca astazi capitalul vor disparea pentru a lasa loc altora mult mai largi", spune Styblo Beder, director al SBCC Group si membru in boardul International Association of Financial Engineers.

Distinctia dintre capitalul strain si cel autohton nu va mai exista in 2020. De la inceputul mileniului trei tarile in curs de dezvoltare si-au sporit prezenta de la 37% pana la 45% in economia globala, conform datelor Fondului Monetar International. Boom-ul economiilor emergente si cresterea companiilor cu operatiuni internationale vor duce la o descentralizare a capitalului. "Managerii de multinationale vor realiza ca filialele pot atarna cel putin la fel de greu ca si baza si vor incepe sa dezvolte politici autonome, diferite de la regiune la regiune", crede Jeremy Siegel, profesor la University of Pennsylvania.

Neconcordantele legislative dintre tarile emergente si cele dezvoltate vor disparea, urmare directa a globalizarii economiei, crede Ravi Jagannathan, profesor la Northwestern University. Multe tari in curs de dezvoltare inca nu au dovedit eficienta legilor economice. De aceea, multi investitoti locali vor prefera sa isi indrepte capitalul spre state mai sigure. Ca urmare, guvernele vor fi determinate sa isi aduca acasa investitorii schimband legile.

Transparenta va deveni cuvantul cheie in lumea financiara, spun expertii. Multe banci sunt acum in mare dificultate din cauza unor produse precum obligatiunile cu risc ridicat (CDO) cumparate de investitori fara a sti exact cum functioneaza. Noile produse financiare vor fi mai usor de inteles. "O deplasare a accentului spre simplitate va fi in masura sa creasca lichiditatea" spune Charles Calomiris, profesor la Columbia School of Business.

Numarul fondurilor mutuale va scadea dramatic. Daca in 2000 existau doar 80 de fonduri internationale, in 2008 erau inregistrate 697, detinatoarele unui capital de 697 miliarde dolari. "Fondurile care vor opera cu comisioane mari vor disparea pe masura ce investitorii individuali vor deveni capabili sa-si gestioneze singuri portofoliul de actiuni", spune Darrell Duffie, profesor la Stanford University.

Tehnologia va da o mana de ajutor afaceristilor, ajutandu-i sa isi estimeze mai bine riscurile si sa aiba o mai buna evidenta a banilor investiti. "Oamenii vor da un click si vor vizualiza toate scenariile asociate unei decizii", crede Duffie.

George Trifu