Statul ne ia tot mai mult din salarii

Data publicarii: 18-08-2008 | Economie

Castigurile salariale brute au o crestere anuala mult mai accelerata decat cele nete, ceea ce face ca diferenta dintre ele - adica suma pe care o platim drept contributie catre stat - sa creasca incontinuu, noteaza Adevarul.

Statisticile oficiale arata ca acum trei ani, mai precis in luna iunie 2005, diferenta dintre salariile brute si cele nete a fost de 222 lei, pentru ca dupa trei ani, respectiv in iunie 2008, suma sa se dubleze, ajungand la 465 de lei.

Ponderea contributiei catre stat din salarii a crescut cu aproape trei puncte procentuale, de la 23,6% in iunie 2005 la 26,8% in iunie 2008. Constructiile, industria si comertul sunt domeniile in care presiunea fiscala pe salarii a crescut cel mai mult, cu peste 3%, in timp ce in intermedierile financiare cresterea a fost de numai 2,1%.

Din analiza datelor statistice mai reiese ca in grupa cu cele mai mari salarii (top 5) presiunea fiscala a crescut cu doar 1,3%, in timp ce in grupa cu salariile cele mai mici din Romania cresterea presiunii a fost mult mai mare, respectiv de 2,2 puncte procentuale.

In ultimii trei ani, castigurile brute s-au majorat cu aproape 10% mai mult decat cele nete, iar ponderea netului in brut s-a redus, in medie, cu peste 2%

Diferenta dintre salariul brut si cel net, adica partea de castig pe care o cedam statului, creste de la an la an, ajungand acum la aproape 27%.

De cate ori se negociaza salariul, angajatul se intereseaza de venitul net, in timp ce angajatorul calculeaza in primul rand cat va fi brutul. Asta pentru ca salariul brut, la care se adauga eventualele alte bonusuri acordate salariatilor, inseamna, de fapt, costul cu forta de munca.

Cei mai multi dintre angajatori ar fi bucurosi sa poata majora in mod constant salariile (nete), insa in calea lor sta o bariera tot mai greu de trecut: presiunea fiscala. Pe langa netul lunar pe care il acorda salariatilor, trebuie sa mai dea statului diverse cote de contributii, pana la echivalentul a ceea ce numim salariul brut.

Ei bine, tocmai aceasta diferenta, de la brut la net, creste incet, dar sigur si imparabil, in primul rand pentru ca salariile brute cresc intr-un ritm mai accelerat decat cele nete. Altfel spus, presiunea fiscala pe salarii este tot mai mare si, potrivit prognozelor oficiale, va continua sa creasca in urmatorii ani.

Darile la stat, cu 3% mai mari

Din datele Institutului National de Statistica referitoare la castigurile salariale reiese ca acum trei ani, mai precis in iunie 2005, diferenta dintre brut si net era de aproximativ 23,5%. Castigul mediu brut la nivel national era, in acea luna, de 943 de lei, iar cel net - de 721 lei.

A se compara aceste cifre cu cele din iunie 2008: brutul a ajuns la 1.738 lei (in crestere cu 84,3% fata de iunie 2005), iar netul a fost de 1.273 de lei, cu doar 76,5% mai mare decat in 2005. Astfel ca diferenta dintre brut si net a ajuns, in iunie 2008, la 26,8%.

Angajatii si angajatorii cedeaza statului, sub forma de contributii la buget, cu aproape 3% mai mult decat contribuiau, din fondurile de salarii, in iunie 2005. Cat priveste suma nominala (diferenta dintre brut si net), aceasta practic s-a dublat, ajungand de la 222 lei, in iunie 2005, la 465 lei, in iunie 2008.

Integral in Adevarul