Liechtensteinul nu mai vrea sa fie paradis fiscal
Data publicarii: 18-08-2008 | InternationalAutoritatile din Liechtenstein au decis sa schimbe regimul fiscal pentru ca strainii bogati sa nu mai foloseasca bancile sale drept paravan pentru evaziunea fiscala, noteaza Adevarul.
Dupa luni de zile in care a refuzat cu obstinatie sa-si modifice regimul fiscal, Liechtensteinul a anuntat vineri ca este timpul sa ia masuri pentru o mai multa transparenta, relateaza "Financial Times". Recent, micul principat alpin a intrat in focul criticilor, dupa ce Germania a descoperit ca cateva mii de germani bogati s-au folosit de bancile din Liechtenstein sa scape de plata impozitelor.
Printul mostenitor Alois este cel care i-a anuntat pe cei 34.000 de supusi ai sai ca in cel mai scurt timp, Liechtensteinul isi va inaspri regimul fiscal care a facut celebru principatul de aproape 200 de ani.
Principatul alpin, pe "lista neagra"
Oficialii din Liechtenstein au declarat ca principatul ar trebui sa coopereze cu autoritatile internationale pe problemele de evaziune fiscala si au adaugat ca schimbarile vor insemna si noi oportunitati pentru sectorul sau financiar, scrie AFP. "Nu vom renunta la secretul bancar.
Dar suntem dispusi sa colaboram cu alte natiuni cand vine vorba de utilizarea incorecta a legislatiei secretului bancar in scopul evaziunii fiscale", a afirmat premierul Liechtensteinului, Otmar Hasler, citat de AFP.
Liechtensteinul ofera "cooperare multilaterala" pe viitor. "Statul nostru este aici pentru cetatenii sai, nu invers", a declarat printul Alois, citat de BBC.Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a numit principatul din Alpi ca una dintre singurele trei tari ramase pe "lista neagra". Pe langa Liechtenstein, pe lista statelor necooperante se numara Monaco si Andorra.
In plus, Germania duce o politica agresiva pentru a forta statele cu o legislatie stricta in ceea ce priveste secretul bancar sa dezvaluie informatii despre identitatea celor care si-au deschis conturi in respectivele tari, relateaza "Bloomberg".
Initiativa autoritatilor din Liechtenstein consta, printre altele, in a fi de acord sa ofere guvernelor straine informatii legate de cei care au conturi nedeclarate, dar cu conditia sa nu sufere penalitati excesive. Detinatorii conturilor respective vor fi informati ca datele vor fi facute publice, oferindu-le timp sa-si transfere banii in alte parti.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri