Liechtensteinul nu mai vrea sa fie paradis fiscal

Data publicarii: 18-08-2008 | International

Autoritatile din Liechtenstein au decis sa schimbe regimul fiscal pentru ca strainii bogati sa nu mai foloseasca bancile sale drept paravan pentru evaziunea fiscala, noteaza Adevarul.

Dupa luni de zile in care a refuzat cu obstinatie sa-si modifice regimul fiscal, Liechtensteinul a anuntat vineri ca este timpul sa ia masuri pentru o mai multa transparenta, relateaza "Financial Times". Recent, micul principat alpin a intrat in focul criticilor, dupa ce Germania a descoperit ca cateva mii de germani bogati s-au folosit de bancile din Liechtenstein sa scape de plata impozitelor.

Printul mostenitor Alois este cel care i-a anuntat pe cei 34.000 de supusi ai sai ca in cel mai scurt timp, Liechtensteinul isi va inaspri regimul fiscal care a facut celebru principatul de aproape 200 de ani.

Principatul alpin, pe "lista neagra"

Oficialii din Liechtenstein au declarat ca principatul ar trebui sa coopereze cu autoritatile internationale pe problemele de evaziune fiscala si au adaugat ca schimbarile vor insemna si noi oportunitati pentru sectorul sau financiar, scrie AFP. "Nu vom renunta la secretul bancar.

Dar suntem dispusi sa colaboram cu alte natiuni cand vine vorba de utilizarea incorecta a legislatiei secretului bancar in scopul evaziunii fiscale", a afirmat premierul Liechtensteinului, Otmar Hasler, citat de AFP.

Liechtensteinul ofera "cooperare multilaterala" pe viitor. "Statul nostru este aici pentru cetatenii sai, nu invers", a declarat printul Alois, citat de BBC.Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a numit principatul din Alpi ca una dintre singurele trei tari ramase pe "lista neagra". Pe langa Liechtenstein, pe lista statelor necooperante se numara Monaco si Andorra.

In plus, Germania duce o politica agresiva pentru a forta statele cu o legislatie stricta in ceea ce priveste secretul bancar sa dezvaluie informatii despre identitatea celor care si-au deschis conturi in respectivele tari, relateaza "Bloomberg".

Initiativa autoritatilor din Liechtenstein consta, printre altele, in a fi de acord sa ofere guvernelor straine informatii legate de cei care au conturi nedeclarate, dar cu conditia sa nu sufere penalitati excesive. Detinatorii conturilor respective vor fi informati ca datele vor fi facute publice, oferindu-le timp sa-si transfere banii in alte parti.

Integral in Adevarul