Sase greseli financiare care iti pot eroda casnicia

Data publicarii: 19-08-2008 | Lifestyle

Numeroase studii arata ca banii sunt principalul motiv pentru care cuplurile se cearta, nu de putine ori stand in spatele unor rupturi definitive. Potrivit unor cercetari in 70% din familii problema banilor este abordata cel putin o data pe saptamana. Asadar, lipsa de comunicare nu poate fi invocata drept cauza a despartilor, ci mai degraba, proasta comunicare.

Oamenii tind sa fie emotionali si colerici cand vine vorba de finantele casnice, nu rationali si cumpatati. Iar cand ne lasam dusi de emotii facem greseli iremediabile. Solutia propusa de consilieri? Sa privim banii gospodariei ca pe o afacere.

Expertii in solutionarea problemelor de familie au identificat sase greseli uzuale facute in cuplu cand vine vorba de managerizarea veniturilor. Pentru fiecare in parte au propus modalitatea optima de remediere.

1. Fiecare isi pastreaza banii. Abordare "Uniti in casa, divizati la banca" trebuie inlocuita cu "Sunt banii tai, ai mei, ai nostri". Potrivit unor sondaje, 64% din cupluri isi pun banii in comun. Procentul este mai mare in familiile cu copii. Marile probleme apar cand exista o disproportie majora intre veniturile celor doi sau cand una din parti cheltuieste mai mult.

2. Dezicerea de datoriile celuilalt. Abordarea "datoriile tale ne vor ruina, gaseste o cale sa ti le platesti" trebuie inlocuita cu "sunt datoriile noastre, hai sa vedem cum le vom plati impreuna". Conform cercetarilor datoriile sunt cauzele cele mai dese ale certurilor si apar frecvent in cuplurile in care una din parti si-a inceput relatia cu o "zestre" negativa.

3. Cumparaturi facute fara acordul ambilor parteneri. In acest caz abordarea corecta este ca lucrurile scumpe, de genul unei plasme, mobilier, computer etc, sa se faca impreuna, dupa o consultare prealabila a partenerului. Studiile arata ca barbatii cheltuiesc la fel de mult ca femeile, atat ca pe lucruri diferite.

4. Investitiile grabite. Barbatii sunt mai predispusi spre investitii riscante decat femeile. Pentru a nu aparea probleme decizia de investitie a banilor excedenti trebuie sa se faca echilibrat, astfel incat sa nu existe posibilitatea pierderii intregii sume. Solutia optima este consultarea unui broker sau a unui expert in investitii.

5. Ascunderea unor parti din venituri. Cei care au acest obicei trebuie sa aiba in minte ca secretele de orice natura pot duce la ruinarea casniciei. O varianta mai atenuata a acestei greseli este cea a ascunderii pretului real al unui obiect cumparat.

6. A nu face planuri de rezerva. Abordarea "stam bine, nu trebuie sa ne facem probleme in legatura cu banii", trebuie inlocuita cu "se poate intampla orice, e bine sa avem spatele acoperit". Un accident, o boala sau o alta cheltuiala neprevazuta iti pot da peste cap linistea financiara. Fiecare cuplu ar trebui sa aiba fonduri de rezerva pentru cel putin 3 luni de zile.

George Trifu