Germanii nu-si vand tara rusilor si chinezilor
Data publicarii: 21-08-2008 | InternationalCancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a manifestat intentia de a promova o lege prin care fondurile suverane straine, aflate in cele mai multe cazuri in proprietatea unor state precum China sau Rusia, sa fie impiedicate sa devina actionari in companiile germane, scrie Deutsche Welle.
Ingrijorarea principala a cancelarului si a crestin-democratilor germani (partid din care provine Merkel) este posibilitatea ca o serie de industrii cheie (telecom, banci, energie) sa fie controlate de alte state.
Propunerea, adusa in atentia publica miercuri, are nevoie de aprobare parlamentara. Daca va trece de forul legislativ, fondurile de investitii din afara Uniunii Europene nu vor mai putea cumpara pachete mai mari de 25% din companiile aflate pe lista de industrii strategice ale Germaniei.
"Majoritatea investitorilor straini nu vor fi afectati. Germania este si va ramane deschisa investitiilor", spune ministrul economiei, Michael Glos, in incercarea de a linisti temerile ca cea mai puternica economie europeana va alunga capitalul strain.
"Investitorii straini aduc multe avantaje: crestere economica, locuri de munca, cresterea standardului de viata. Astfel de limitari ii pot duce in alta parte a lumii, de ce sa nu profitam noi de pe urma capitalurilor lor" argumenteaza Angelika Pohlenz, secretarul general al Camerei Internationale de Comert.
"Berlinul trimite un semnal negativ, facand Germania un loc nepotrivit pentru afaceri. Investitorii straini au creat peste doua milioane de locuri de munca, nu ne permitem sa-i alungam", e de parere Werner Schnappauf presedintele Federatiei Germane a Industriei.
Un raport al Morgan Stanley arata ca fondurile controlate de stat detin actiuni in valoare de 2,5 trilioane de dolari in intreaga lume, iar pana in 2015 ar putea ajunge la 12 trilioane dolari. Anul trecut, guvernul chinez a achizitionat 10% din actiunile fondului privat american Blackstone, care este actionar important al Deutsche Telekom.
Banca de stat a Rusiei, VTB, si-a aratat un interes special in industria aeronautica europeana prin incercarea de a cumpara actiuni ale European Aeronautic Defense and Space (EADS), companie de care apartine Airbus.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri