IMM-urile vor ca Finantele sa prezinte mai clar taxele nefiscale
Data publicarii: Astazi, 30-08-2008 | Finante-BanciFirmele mici si mijlocii vor ca ministerul de finante sa prezinte mai clar taxele si comisioanele pe care sunt obligate sa le plateasca la notari, contabili si consultanti fiscali, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Consiliul vrea ca ministerul de finante sa completeze si sa finalizeze registrul taxelor si tarifelor nefiscale prin prezentarea numarului complet al acestora, modul de aplicare, destinatia taxei, cuantumul, precum si termenul de plata.
"Firmele sunt nevoite sa plateasca taxe unor organisme private precum Camera Notarilor, Corpul Expertilor Contabili sau Camera Consultantilor Fiscali. Taxele nefiscale percepute de aceste organisme sunt obligatorii si nu sunt negociate cu intreprinzatorii", a explicat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, organismele exemplificate functioneaza in baza unor acte normative care le-au acordat privilegii si statutul de monopol, precum si perceperea de onorarii de la cei care sunt obligati prin lege sa apeleze la serviciile lor.
"Fiind instituite prin acte normative si fiind obligatorii, chiar daca sunt percepute de o entitate privata, preturile respective intra in categoria taxelor nefiscale si nu a unor prestari de servicii", a mai spus Nicolescu.
Presedintele CNIPMMR a tinut sa precizeze ca parafiscalitatea prezentata pe portalul Ministerului de Finante nu este chiar atat de transparenta pe cat sustine institutia.
Registrul taxelor si tarifelor nefiscale, intocmit de Ministerul Economiei si Finantelor, ia in calcul doar 122 de taxe si tarife nefiscale, dar, in realitate, numarul taxelor parafiscale depaseste 500 de astfel de plati, sustine Nicolescu.
Totodata, reprezentantii CNIPMMR s-au aratat nemultumiti de faptul ca registrul intocmit de MEF nu cuprinde nici o taxa aplicata de regiile autonome si autoritatile publice locale.
"De asemenea, in cuprinsul actualului registru al parafiscalitatii sunt prezentate doar denumiri generice ale taxelor. Nu cuprinde domeniile si denumirea taxelor si nu sunt incadrate modul de aplicare si fundamentarea acestora", a adaugat presedintele CNIPMMR.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri