Ce salariu are colegul de birou?

Data publicarii: 24-09-2008 | HR/Cariere

Cand vine vorba de tabuuri la locul de munca, uitati religia, politica sau sexul. In schimb, ganditi-va la salariu. In afara de veniturile functionarilor publici si ale directorilor marilor companii, angajatii au doar o vaga idee despre cat castiga colegii lor. Si nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca secretul e bine zavorat fie de regulile firmei, fie de discretia colegului.

Un studiu efectuat de site-ul australian de recrutari online LinkMe arata ca 52% dintre cei chestionati doresc transparenta salariului in cadrul firmei in care lucreaza. De asemenea, 50% au admis ca nu isi spun salariul real daca sunt intrebati de un coleg, iar 25% recunosc ca au aflat din varii surse cat castiga restul colegilor: un bilant de la contabilitate uitat in imprimanta, o eroare de resurse umane, fluturasul salariului lasat pe birou sau un calculator nesecurizat conectat la retea.

Secretizarea salariului este incurajata in primul rand de conducerea companiei pentru a nu da loc unor resentimente sau frustrari generate de diferentele de salarizare. Multi angajati sunt pusi sa semneze contracte in care se stipuleaza explicit ca veniturile lor sunt si trebuie sa ramana confidentiale, nerespectarea interdictiei putand duce la desfacerea contractului de munca. 

Dincolo de mentinerea armoniei in cadrul firmei, patronii doresc un salariu confidential si pentru a nu fi aflat de companiile concurente. Unii angajatori sunt obsedati de controlul informatiei, in timp ce altii vad doar un avantaj dat de mentinerea costurilor la cote scazute.

De cealalta parte, salariatii cred ca secretizarea salariilor le permite managerilor sa mentina un nivel scazut al remuneratiei si sa impiedice revendicari colective. Cu cat se reduce mai mult numarul plangerilor, cu atat viata angajatorilor e mai linistita, considera Howard Kelly, expert in resurse umane.

Totusi, aceasta practica are doua taisuri, spune Kelly. Daca angatii nu stiu exact la ce nivel se situeaza in cadrul politicii de salarizare a firmei, vor fi in permanenta tentati sa caute alt angajament, cel mai adesea la companiile concurente. Un salariu transparent iti arata cu cat sunt dispuse celelalte firme sa plateasca un angajat si iti permite sa il ajustezi astfel incat sa nu lasi oamenii valorosi sa plece.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: