Sefii toxici dauneaza grav sanatatii!

Data publicarii: 24-09-2008 | HR/Cariere

Exista sefi care te pot imbolnavi la propriu. Sunt cei care nu isi iau in considerare angajatii, cei care nu ii motiveaza ori nu ii stimuleaza intelectual. Nicio legatura cu sefii care, asa cum se recunoaste in acest studiu, reusesc sa sporeasca satisfactia subordonatilor la locul de munca, sa contribuie la o stare generala buna a angajatilor si la inlaturarea motivelor ca ei sa se simta bolnavi, scrie ziarul "El Mundo", citat de Romania Libera.

Jaana Kuoppala, de la Institutul Finlandez al Sanatatii Muncii din Helsinki si echipa sa au analizat in total de 27 studii, dintre cele 109 selectate si publicate intre 1970 si 2005, in care s-a observat modul cum influenteaza sefii starea de sanatate si bunastarea angajatilor. "In literatura stiintifica gasim definitii distincte a asa-numitului sef binevoitor", a declarat Anne Lamminpaa, una din autoarele studiului. "Seful compasiv, care ofera sprijin social cand este nevoie; cel plin de consideratie, care isi trateaza cu respect angajatii si cel 'transformator' care inspira, motiveaza si stimuleaza nivelul intelectual", adauga ea.

Studiul care a fost publicat recent in revista "Journal of Occupational and Enviromental Medicine", constata ca angajatii aflati sub ordinele unui sef bun sunt mai putin bolnavi si cer mai putine zile libere de la serviciu. Concret, acesti angajati 'norocosi', au un risc de 27% de imbolnavire si 46% sanse mai mici de a cere zile libere pe motiv de boala. "Aceste date confirma teoria ca sefii bine pregatiti, care promoveaza un mediu prielnic de munca, precum si conditii optime de lucru, reduc problemele de sanatate' ale colegilor aflati in subordinea lor. Este si motivul pentru care 'companiile ar trebui sa urmareasca zilnic ritmul de lucru al angajatilor si sa faca un efort pentru a ameliora conditiile lor de munca", afirma doamna Lamminpaa, citata de Agerpres.

Atmosfera de lucru "irespirabila se remarca uneori de la distanta fiind si cea care, in mod logic, se repercuteaza negativ asupra starii de sanatate a angajatilor. Acelasi lucru se intampla cu o persoana care nu se simte implinita profesional la locul sau de munca, careia i se dau sarcini sub nivelul sau ori care se simte hartuita', comenteaza Santiago Alvarez de Mon, profesor la IESE din Spania. La randul sau, Iaaki Pinuel Zabala, profesor la Departamentul de Resurse Umane la Universitatea Alcala de Henares (Madrid) este de parere ca in spatele acestui climat 'viciat' la locul de munca se ascund asa-numitii 'sefi toxici'.

Potrivit unor date cuprinse in ultimul raport Cisneros, "36% din angajati si-ar trimite seful la psiholog pentru examinare. Exista o parere impartasita ca a fi un sef bun este un dar pe care care unii nu il au, cand, de fapt, este vorba de o tehnica care se invata. Sefii toxici sunt cei care genereaza un climat toxic. Nu sunt capabili sa ia decizii, fapt ce-i face pe multi angajati sa profite de situatie si sa creeze o atmosfera ce deterioreaza sanatatea celor din jur". Una din concluziile studiului arata ca "este foarte important ca superiorii sa fie evaluati periodic si sa fie promovati cei cu un comportament exemplar in toate domeniile".

Integral in Romania Libera