UE pune la cale noi reguli pentru sistemul bancar

Data publicarii: 26-09-2008 | Finante-Banci

Oficialii europeni sunt de parere ca nu este necesar sa intervina pentru salvarea bancilor din UE, noteaza Adevarul. Ministrul de Finante german, Peer Steinbruck, sustine ca SUA isi vor pierde statutul de superputere a industriei financiare in favoarea Europei si a Asiei.

"Lumea nu va mai fi la fel", a afirmat ministrul de Finante german, Peer Steinbruck, citat de "Financial Times". Oficialul german este de parere ca SUA isi vor pierde statutul de superputere a industriei financiare globale in fata Europei si a Asiei.

El a lansat un atac verbal la adresa guvernului SUA pentru reticenta de a reforma pietele financiare si de a implementa reglementari mult mai stricte.

Apelul la moralitate nu mai este suficient

In plus, comisarul european al economiei, Joaquin Almunia, a afirmat la randul sau ca Europa nu are nevoie de interventia guvernelor pentru salvarea bancilor. Asta pentru ca "situatia este mai putin acuta", relateaza BBC.

De cealalta parte a Atlanticului, politicienii americani discuta aprins necesitatea aprobarii planului financiar propus de secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, si de seful Rezervelor Federale (FED), Ben Bernanke, in valoare de 700 miliarde de dolari, menit sa salveze institutiile financiare de la faliment. Planul financiar confera guvernului american puterea de a cumpara activele riscante detinute de banci si care au stat la baza declansarii crizei creditelor ipotecare.

Democratii din Camera Reprezentantilor si ai Senatului american s-au declarat insa optimisti prin convingerea ca planul va fi aprobat de Congres.

Atat Bernanke, cat si Paulson au sustinut necesitatea ca planul sa fie aprobat cat mai curand pentru ca in caz contrar repercusiunile asupra economiei vor fi "groaznice". Oficialii europeni sustin insa ca managementul crizei nu este suficient pentru a recastiga increderea pierduta.

"Trebuie sa civilizam pietele financiare si nu doar prin apeluri la moralitate impotriva speculatiilor si a excesului. Auto-reglementarea nu mai este suficienta", a afirmat Steinbruck, citat de "Financial Times".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: