Firmele nu mai dau buluc la credite

Data publicarii: 30-09-2008 | Finante-Banci

Dinamica imprumuturilor acordate companiilor s-ar putea tempera pana la 30% in 2008. In timp ce creditarea populatiei va fi afectata direct de noul regulament al BNR, accesul companiilor la imprumuturi este restrans de dobanzile in crestere, noteaza Adevarul.

Pentru sfarsitul acestui an, analistii asteapta o temperare semnificativa a ritmului de crestere a creditelor acordate companiilor. "Vedem o reducere a ritmului de crestere a imprumuturilor acordate companiilor pana la 30% la finele acestui an (n.r. comparativ cu o dinamica de 42% inregistrata in 2007)", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. 

Dobanzile in crestere tempereaza apetitul

De altfel, in ultimele luni, s-a consemnat deja o temperare a dinamicii creditelor pentru persoane juridice, atat in lei, dar mai ales in valuta.

Ritmul anual de crestere a imprumuturilor in lei acordate firmelor s-a temperat de la 48,3% in ianuarie la 43,1% in luna august. In ceea ce priveste componenta in valuta, creditarea companiilor a ajuns la 43% in august, fata de un ritm de crestere de 60,3% inregistrat cu doar doua luni in urma. 

"Imprumuturile au avansat foarte mult in ultimii ani, iar acum este greu sa mai creasca in acelasi ritm", explica Dumitru. Un alt factor care a temperat creditarea persoanelor juridice il constituie scumpirea finantarilor, in special la lei, dar si la valuta.

Majorarea de catre Banca Nationala a Romaniei a dobanzii de politica monetara a impins bancile sa scumpeasca creditele in moneda nationala. Totodata, deteriorarea perceptiei fata de risc, in conditiile crizei mondiale, a dus la o crestere a costului imprumuturilor in valuta.

Companiile, in expectativa

Un acces mai restrans la credite, pe fondul cresterii dobanzilor, va afecta in special companiile care au nevoie de finantari pe perioade mai extinse. "In primul rand, sunt afectate companiile care vor sa se imprumute pe termen lung", a spus Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In plus, Parvan a precizat ca, in conditiile turbulentelor actuale de pe pietele financiare externe, companiile au adoptat o atitudine prudenta inainte de a lua decizii in privinta dezvoltarii unor noi proiecte. "Este o perioada de asteptare pana se va stabili care este starea economiei mondiale", a spus secretarul general al AOAR.

Zona euro atinge un minim al ultimului an

In zona euro, avansul creditelor pentru companii a scazut de la 13,1% in iulie la 12,6% in august, inregistrand astfel cea mai mica rata din ultimul an. Aceasta temperare a determinat o scadere a ritmului de crestere a creditarii a intregului segment neguvernamental.

Astfel, imprumuturile acordate sectorului privat au urcat in august cu o rata anuala de 8,8%, aceasta fiind cea mai lenta dezvoltare inregistrata din octombrie 2005. Economisii considera ca aceasta tendinta este determinata de tensiunile de pe pietele internationale si reprezinta un semn negativ pentru evolutia viitoare a economiei din zona euro.

Adevarul