FMI: Statele Unite se indreapta spre o grava recesiune

Data publicarii: 08-10-2008 | International

Statele Unite vor suferi probabil o scadere economica accentuata sau chiar o recesiune, judecand dupa impactul pe care l-au avut crizele bancare similare de la nivel mondial din ultimii 30 de ani, a anuntat marti Fondul Monetar International (FMI), relateaza Reuters.

Intr-un nou studiu, FMI precizeaza ca riscul de recesiune este mai mare atunci cand criza financiara este precedata de cresterea preturilor la locuinte si de extinderea rapida a creditelor, asa cum a fost in cazul Statelor Unite.

"Evolutia preturilor activelor, dezvoltarea creditelor si a imprumuturilor ipotecare din Statele Unite din timpul actualului episod al crizei financiare sunt asemanatoare cu episoade din trecut, ce au fost urmate de o recesiune", arata un studiu realizat de FMI.

Dupa mai multi ani de boom in sectorul ipotecar, economia americana a fost zguduita de o criza a creditelor ce s-a extins pe Wall Street si a provocat cele mai mari probleme financiare de la Marea Criza din 1929-1933.

"Este acum foarte clar ca suntem martori la cel mai periculos soc al pietelor financiare mature din anii '30, ce pune in real pericol cresterea economica mondiala", a declarat directorul adjunct al departamentului de cercetare din cadrul FMI, Charles Collyns.

FMI a comparat criza economica din Statele Unite cu sase crize din sectorul bancar ce au afectat Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie si Statele Unite la inceputul anilor '90, precum si Japonia in timpul acelui deceniu.

Jumatate dintre aceste crize au implicat sistemul bancar, iar restul au fost in pietele de schimb valutar si de valori mobiliare.

"Pe baza acestei masuratori, actualul episod al crizei financiare este unul dintre cele mai intense din Statele Unite si unul cu cele mai raspandite efecte, afectand practic toate tarile din esantionul analizat", a precizat FMI.

Institutia a precizat, totusi, ca nu toate crizele financiare au dus la incetiniri economice sau la recesiuni, acestea avand loc in jumatate din cazurile studiate.

FMI noteaza ca, de obicei, o recesiune este mai adanca daca urmeaza unei perioade de criza financiara, in special cand tensiunile sunt in sectorul bancar.

In special, incetinirile economice sau recesiunile precedate de probleme in sectorul bancar tind sa provoace de doua pana la trei ori mai multe pierderi totalizate si tind sa aiba o durata de pana la patru ori mai mare, potrivit FMI.

Redresarea fundamentelor de capital ale bancilor este esentiala pentru prevenirea agravarii problemelor economice, a adaugat institutia.

NewsIn